Щодо ситуації з COVID-19

308

1. фізичним особам отримати повний курс вакцинації від COVID-19 вакцинами, включеними ВООЗ до переліку дозволених для використання;

2. фізичним особам і суб’єктам господарювання дотримуватися протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19 зокрема, в місцях скупчення людей - носіння захисної маски з додержанням дистанції понад 1,5 метра.

Також нагадаємо основну інформацію стосовно цієї хвороби:

Коронавірусне захворювання (COVID-19) – це інфекційна хвороба, яку спричиняє вірус SARS-CoV-2. Більшість хворих на COVID-19 мають лише легкі або помірні симптоми й одужують без спеціального лікування. Проте деякі люди хворіють тяжко й потребують допомоги лікарів.

ШЛЯХИ ПОШИРЕННЯ.

Вірус може поширюватися через маленькі краплини рідини з рота чи носа інфікованої людини під час кашлю, чхання, розмови, співу або дихання. Розмір цих краплин коливається від більших респіраторних капель до дрібніших аерозольних часточок. Ви можете заразитися вірусом, якщо вдихнете ці краплини, перебуваючи поряд із хворим на COVID-19, або торкнетеся забрудненої поверхні, а потім – очей, носа або рота. Закриті приміщення й місця великого скупчення людей спрощують поширення цього вірусу.

ЯКІ СИМПТОМИ ХВОРОБИ?

Багато людей, які заражаються, відчувають легкі симптоми і одужують, але деякі люди можуть переносити хворобу досить тяжко. Симптоми включають:

- лихоманку;
- кашель;
- утруднене дихання;
- біль у м’язах та суглобах;
- втому;
- можуть бути розлади зі сторони шлунково-кишкового тракту.

ЯК ВБЕРЕГТИСЬ ВІД COVID-19?

Найефективнішим засобом профілактики захворювання на COVID-19 являється профілактична імунізація вакцинами, які були розроблені для подолання пандемії цієї інфекції. Вакцина – це препарат, що допомагає організму людини виробляти імунітет до захворювання, таким чином, після вакцинації людина може стикатися з вірусом і навіть не хворіти.

Вакцинація є важливою не лише тому, що захищає вакциновану людину, але й тому, що запобігає важкому перебігу захворювання, забезпечує легкий перебіг захворювання та в 99% амбулаторне лікування, попереджує інфікування оточуючих, запобігає поширенню вірусу серед населення і знижує рівень захворюваності.

Чи потрібно вакцинуватися тим, хто вже перехворів на COVID-19? Так, навіть якщо ви вже перехворіли на COVID-19, щеплення робити потрібно.

Як бути тим, хто дві дози вакцини від COVID-19 отримав понад рік тому, потрібно розпочинати курс заново чи робити бустер?

Якщо ви отримали дві дози щеплення від COVID-19 понад рік тому, не потрібно розпочинати курс вакцинації заново. Потрібно просто зробити бустерне щеплення та подовжити захист від важкого перебігу хвороби.

ВАЖЛИВО:

Дорослі люди мають отримати первинний курс щеплень проти COVID-19 однією дозою вакцини Janssen або двома дозами будь-якої іншої протиковідної вакцини, дозволеної в Україні.

Через 5 місяців після первинного курсу всім людям старшим за 18 років слід зробити перше бустерне щеплення.

Через 4 місяці після першого бустерного щеплення літнім людям та людям з хронічними хворобами необхідно зробити друге бустерне щеплення. Інші дорослі також можуть отримати другий бустер.

Якщо ви пропустили термін введення бустерної дози, не біда – просто зробіть її якнайшвидше.

Отримати бустерне щеплення від COVID-19 можна безкоштовно в будь-якому пункті щеплень.

Ми рекомендуємо кожному пройти вакцинацію, оскільки найкращий захист від COVID-19 - вчасна профілактика.