• 18 квітня – День заснування Товариства Червоного Хреста в Україні!

    З початку вторгнення рф на територію України, Товариство Червоного Хреста України надає оперативну допомогу населенню. Волонтери та співробітники працюють цілодобово, доставляють гуманітарну допомогу та проводять навчання з першої допомоги, евакуюють людей з «гарячих точок» та облаштовують притулки. Товариство співпрацює з державними службами та міжнародними партнерами, залучає підтримку з усього світу.

    Детальніше...

  • Триває підтримка постраждалих від війни дружківчан

    Сьогодні гуманітарним штабом Дружківської міської військової адміністрації було організовано видачу продуктів харчування для мешканців громади.

    50 родин, чиї оселі зазнали погоджень від останніх атак ворога, отримали набори, сформовані з продуктів, що надали різні волонтерські та громадські організацій.

    Детальніше...

  • Дружківський ВУВКГ повідомляє

    Завершено ремонтні роботи по вул. Горбатова.
    Водопостачання на мікрорайон Гірник буде відновлено після 18:00.

    Детальніше...

  • Щоранку о 9:00 на всій території України загальнонаціональна хвилина мовчання

    Молитвою, добрим словом, згадуємо Героїв, які боролися і віддали життя за долю України і наше майбутнє.

    Вшановуємо світлу пам'ять усіх наших громадян, які загинули унаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

    Вічна пам'ять загиблим.

    Детальніше...

  • Робота закладів охорони здоров'я станом на 18.04.2024

    Заклади охорони здоров‘я Дружківської міської територіальної громади працюють в режимі надання невідкладної медичної допомоги: хірург, травматолог, терапевт, педіатр - цілодобово.
    УЗД, КФД, лабораторія, стоматологи (терапевт, хірург) кардіолог, психіатр, гінеколог, онколог, офтальмолог дитячий - за графіками.
    Ендокринолог - кабінет 4 ЦМКЛ : видача еутироксу/Lтироксину, рецептів на інсулін. Хірург, ЛОР приймають в філії 2.
    УЗД дослідження за направленням лікаря виконують в ЦМКЛ. Рентген-дослідження ЦМКЛ та філія 2 з 8.00 до 13.00.
    18.04.2024 на стаціонарному лікуванні перебуває 182 пацієнта, з них:

    Детальніше...

space0.jpgScreenshot 2021-11-03 at 10-31-57 Головна — Дружківська міська рада.pngedit9.jpgspace0.jpg

Краматорське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує!

З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових захворювань серед населення Дружківської територіальної громади, Краматорське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує, що сальмонельоз – інфекційне захворювання тварин, птахів та людей, яке зумовлено численними серотипами бактерій роду сальмонел і характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму, а іноді й сепсису. Відомо близько двох тисяч типів сальмонел, їм властива надзвичайна стійкість до факторів навколишнього середовища.
Так, у кисломолочних продуктах за температури + 4 °С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику в сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, оскільки у копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів.
Для сальмонельозу характерно тяжкий перебіг, а ризик зараження хворобою досить великий, тому будь-яка людина має знати, як виявляється це захворювання і як його уникнути.
Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.
У 96-98% випадків інфікування пов’язане зі споживанням забруднених сальмонелами продуктів харчування. Серед них: яйця, м’ясо птиці, тварин, риби, фрукти та овочі, а також готові страви, що не підлягають термічній обробці – салати, студні, кондитерська продукція (особливо креми).
Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також люди, як хворі на сальмонельоз, так і носії. Особливу небезпеку вони несуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу.
Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні одного кухонного приладдя, як для сирих продуктів, так і готових – призначених для вживання.
Найбільшу небезпеку представляють такі продукти і страви, які після приготування не піддаються термічній обробці, і, особливо, якщо вони тривало зберігаються при кімнатній температурі.
Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні зовнішнього вигляду.
Сальмонельозу властива різноманітність проявів хвороби. При харчовому зараженні розвивається, як правило, сальмонельоз типу харчової токсикоінфекції. Інкубаційний період від кількох годин до 1-2 днів. Гостро та швидко розвиваються явища гастроентериту та гастроентероколіту (біль у животі, блювання, пронос). Підвищується температура тіла, випорожнення прискорюються, вони рідкі, пінисті, дуже неприємного запаху.
Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:
- не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без ветеринарно-санітарного контролю;

- м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або тушкувати невеликими шматками;

- під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю (ножі, дошки) – окремо для сирого м’яса і готових виробів. Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв від сирих продуктів;

- всі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;

- необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету.

Не порушуйте цих правил, адже виконати їх легше, ніж потім лікуватися!

  • ban contact
     
  • ban contact
     
  • ban contact
     
  • ban contact
     
  • ban contact
     

Фотогалерея

Misto 14
Misto 14
Misto 08
Retro 63