Документ № 969 від 18.08.2021 р. Чинний

  Пов’язані документи

Пов’язані документи відсутні

  Історія документу

Історія відсутня

Публікація документу

20.08.2021


ДРУЖКІВСЬКА МІСЬКА РАДА

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

РІШЕННЯ

18.08.2021 м. Дружківка №969
 
Про організацію харчування учнів та студентів в 2021-2022 навчальному році

   Заслухавши  інформацію начальника відділу освіти Дружківської міської ради Світлани Лазебник щодо організації харчування учнів та студентів в 2021-2022 навчальному році, виконавчий комітет Дружкіської міської ради відмічає, що організація харчування учнів у  загальноосвітніх закладів Дружківської міської територіальної громади знаходиться на достатньому рівні.

   У 2020-2021 навчальному році харчування учнів у  загальноосвітніх закладів Дружківської міської територіальної громади здійснювалось комунальним підприємством Дружківської міської ради «Громадське харчування», яким реалізовано обідньої продукції на суму 9939,3 тисяч гривень, у тому числі за рахунок бюджетних коштів для харчування дітей пільгових категорій на суму 2744,6 тисяч гривень, для харчування учнів 1-4 класів  - 1026,4 тисяч гривень. Батьківська доплата на харчування за навчальний рік склала 6168,3 тисяч гривень, у тому числі на харчування учнів 1-4 класів – 2298,6 тисяч гривень.

            У Софіївському навчально-виховному комплексі Дружківської міської ради Донецької області, Торському навчально-виховному комплексі Дружківської міської ради Донецької області, Кіндратівському закладі загальної середньої освіти Дружківської міської ради Донецької області, філії Дружківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 17 Навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІ ст. – дитячий садок №10» Дружківської міської ради Донецької області витрачено на харчування дітей пільгових категорій батьківських коштів 231,6 тисячі гривень та 144,6 тисяч гривень бюджетних коштів.            Вартість харчування для учнів 1-4 класів в загальноосвітніх закладах Дружківської міської територіальної громади складала 20 грн., в тому числі 6 грн. за рахунок бюджетних коштів, для учнів пільгових категорій вартість складала 28 грн за рахунок бюджетних коштів. Щодня гаряче харчування отримували 1191 особи з числа пільгових категорій, 2242 учні 1-4 класів, 2512 учнів 5-11 класів.           Для організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах  працювало 15  їдалень та 1 роздавальня.      

           Середній відсоток охоплення гарячим харчуванням у 2020-2021 навчальному році склав 71,3%. У порівнянні з аналогічним періодом 2019-2020 навчального року цей показник знизився через введення карантинних обмежень в навчальних закладах стосовно кількості відвідувачів та часу знаходження в них учнів.

            Шкільні їдальні Дружківської міської територіальної громади забезпечені всім необхідним торговельно-технологічним обладнанням, що дозволяє дотримуватися технологічного процесу приготування їжі. Парк торгово-технологічного обладнання становить більш ніж 150 одиниць. У 1 кварталі 2021 року для покращення матеріально-технічної бази підприємства проведено заміну та доукомплектування їдалень Дружківської  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 Дружківської міської ради Донецької області, загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6 Дружківської міської ради Донецької області, Дружківської гімназії «Інтелект» Дружківської міської ради Донецької області  холодильним обладнанням на загальну суму 37,5 тисяч гривень та електроводонагрівачами на загальну суму 5,8 тисяч гривень. Протягом 2020 року було модернізовано харчоблоки двох найбільших закладів освіти міста -  Дружківської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів    № 7 Дружківської міської ради  Донецької області (далі ЗШ № 7) та Дружківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 12 Дружківської міської ради Донецької області (далі ЗШ № 12). Загалом на заміну обладнання у ЗШ № 7 витрачено 651,5 тис. грн., з яких 444,5 тис. грн. - державна субвенція та 207 тис.грн. - кошти місцевого бюджету. На ремонт харчоблоку з міського бюджету додатково виділено 170 тис.грн. У ЗШ № 12 було замінено застаріле обладнання на суму 359 тис.грн. - кошти освітньої субвенції, які надійшли від держави та 154 тис.грн. - співфінансування від міської ради.            Всі шкільні їдальні укомплектовані столовим посудом, наборами, миючими та дезінфекційними засобами відповідно до нормативів. У 2020-2021 навчальному році було використано миючих засобів на суму 3,8 тисяч гривень та дезінфікуючих засобів на суму 1,2 тисяч гривень.            З метою забезпечення максимальної пропускної здатності торгових залів усі шкільні їдальні працюють за методом самообслуговування з попереднім накриттям столів, що дозволяє одночасно обслуговувати велику кількість осіб.           Розрахунки за харчування здійснюються за груповими абонементами, які можна придбати у розповсюджувачів, призначених наказами по школах та навчально-виховних комплексах.            Всі шкільні їдальні забезпечені кадрами відповідно до штатного розпису. Працівники мають спеціальну підготовку, досвід роботи в системі дитячого харчування від 5 до 35 років.           Під час запровадження карантинних заходів у закладах освіти Дружківської міської територіальної громади харчування було організовано з дотриманням протиепідемічних заходів.

   У Дружківському житлово – комунальному фаховому коледжі Донбаської національної академії будівництва і архітектури укладено договір про організацію харчування студентів та співробітників на 50 чоловік з фізичною особою підприемцем Гончаровим К.В, для організації харчування на базі їдальні «Bon appetit». В договорі обумовлено графік надання послуг та порядок розрахунків.  У навчальному корпусі № 1 є приміщення для приймання їжі для бажаючих харчуватись принесеними з собою стравами. Приміщення на 30 осіб обладнане мікрохвильовою піччю, електрочайниками, гарячим та холодним водопостачанням, тощо.

  В Державному навчальному закладі «Дружківський професійний ліцей» харчування учнів у 2020-2021 навчальному році проводилося у створеному  в ліцеї буфеті-роздавальні  на 32 посадочних місця на основі договору поставки гарячих обідів, який було укладено з фізичною особою підприємцем Гончаровим К.В., вартістю 22 гривні кожний. З метою здешевлення харчування приміщення для харчування з освітленням, гарячою водою, надавалось на безоплатній основі. Харчування організовувалось на  основі циклічного двотижневого меню комплексних обідів. Видача порцій здійснюється по абонементній системі харчування на основі наданих заяв з наступним утриманням суми з стипендії. Харчуванням було охоплено понад 50 учнів.

           На підставі викладеного,   керуючись     статтею   30   Закону   України   від  21.05.1997

№ 280/97-ВР  “Про місцеве самоврядування в Україні” , виконавчий комітет  міської ради

 

 

 

 

В И Р І Ш И В:

 

  1. Інформацію начальника відділу освіти  Дружківської  міської  ради  Світлани Лазебник про організацію  харчування  учнів  та  студентів  в  2021-2022   навчальному   році  прийняти до відома.

            2.Відділу освіти Дружківської міської ради  в 2021-2022 навчальному році (Лазебник):

      2.1. Забезпечити здійснення постійного контролю та нагляду за організацією харчування у навчальних закладах Дружківської  міської територіальної громади.

           2.2. Для здешевлення вартості харчування учнів продовжити практику надання шкільним їдальням в безкоштовне користування приміщень з освітленням, опаленням і  водою, холодильного та технологічного обладнання.

           2.3. Проводити роз’яснювальну роботу з учнями та батьками щодо збільшення охоплення харчуванням дітей у школах.

           2.4.  Забезпечити неухильне виконання нормативно-правових документів з питань організації харчування учнів загальноосвітніх шкіл.

  1. Комунальному підприємству Дружківської міської ради “Громадське харчування” (Фурман):

      3.1. Забезпечити організацію харчування учнів загальноосвітніх шкіл відповідно до нормативних вимог.                       

            3.2. Забезпечити постачання шкільних їдалень продуктами натурального походження з високою харчовою та біологічною цінністю.

          3.3.Дотримуватися  порядку організації прийому, зберігання продуктів харчування, продовольчої сировини та технологічного процесу приготування їжі у шкільних закладах.

      3.4. Забезпечити неухильне виконання нормативно-правових документів з питань організації харчування учнів загальноосвітніх шкіл.

      3.5. Забезпечити придбання посуду для проведення заміни того, що прийшов у непридатність для використання та не відповідає санітарним вимогам.

  1. Рекомендувати Дружківському фаховому коледжу Донбаської державної машинобудівної академії (Баштовий), Дружківському житлово-комунальному фаховому коледжу Донбаської національної академії будівництва і архітектури (Брожко), Державному навчальному закладу «Дружківський професійний ліцей» (Пометун) продовжити роботу щодо створення умов для харчування студентів та забезпечення їх якісним харчуванням.          5. Рекомендувати управлінню Держпродспоживслужби у м. Дружківці (Беспалов) посилити державний санітарно-епідеміологічний нагляд за організацією харчування дітей та студентів, своєчасно вживати заходи щодо попередження порушень санітарного законодавства.
  2. Координацію роботи щодо виконання даного рішення покласти на відділ освіти Дружківської міської ради (Лазебник) та відділ економічного розвитку виконавчого комітету Дружківської міської ради (Коротун).
  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Наталю Слесаренко.

 

 

 

 

    Міський голова                                                                     Володимир ГРИГОРЕНКО