Вже у липні 2018 року запрацює механізм будівельної амністії для об’єктів незначного класу наслідків. Про це повідомив Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев у програмі «Паралелі» на телеканалі «ПравдаТУТ».

«Будівельна амністія розповсюджується виключно на малі об’єкти будівництва, які належать до незначного класу наслідків (СС1), і мають площу не більше ніж 300 м?. Це перш за все приватний сектор, який раніше не встиг зареєструвати документи на свої домівки, дачні або садибні будинки, гаражі», — зазначив керівник органу держархбудконтролю.

Сьогодні Закон України № 3696 «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію об’єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт» проголосований Верховної Радою, підписаний Президентом та днями буде публікований. Але перш ніж він запрацює, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства має ухвалити ще деякі постанови та накази, щоб привести нормативно-правову базу у відповідність. На ці процедури знадобиться місяць-два.

«Амністувати нерухомість українці зможуть за дуже простою формою та без зайвих довідок. Головне, щоб збудований об’єкт відповідав цільовому призначенню земельної ділянки, будівельним нормам та пройшов технічну інвентаризацію, тоді органи архбудконтролю в одну дію зареєструють документи про готовність до експлуатації», — додав Олексій Кудрявцев.

Нагадаємо, «будівельна амністія» розповсюджується на індивідуальні житлові, садові та дачні будинки, господарські будівлі й споруди площею до 300 м?, які були збудовані з 5 серпня 1992 року до 9 квітня 2015 року без відповідних документів дозвільного характеру. Крім того, узаконити можна будівлі та споруди сільськогосподарського призначення, які зведені до 12 березня 2011 року та належать до незначного класу наслідків.