ВАКЦИНАЦІЯ ТВАРИН ПРОТИ СКАЗУ – ефективний та єдиний спосіб його профілактики!

З початком воєнного стану, активними бойовими діями на території Донецької області та евакуацією населення в рази збільшилася кількість безпритульних тварин. Собаки та коти, які залишилися без будинку та господарів збиваються у зграї, що в свою чергу збільшує ризик для населення зустріти агресивних тварин та призвести до погіршення епізоотичної ситуації щодо такого захворювання як сказ. Під час евакуації, або переїзду на інше місце проживання, не залишайте напризволяще своїх домашніх улюбленців. У разі неможливості забрати із собою, звертайтеся за допомогою до волонтерів та інших організацій щодо розміщення собак та котів до притулків.

Краматорським районним управлінням ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області та підвідомчими державними лікарнями ветеринарної медицини постійно проводиться робота з профілактики та недопущення розповсюдження сказу тварин.
Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і завжди закінчується летально. Хвороба входить у п’ятірку інфекційних захворювань, спільних для людей і тварин, які завдають найбільших соціальних і економічних збитків.
В слині вірус з’являється ще за 8-10 діб до появи клінічних ознак хвороби. Тому будь-який покус твариною може бути потенційно небезпечним і нехтування отриманням кваліфікованої ветеринарної або медичної допомоги може призвести до смерті.
Інкубаційний період (проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів інфекційного захворювання) може варіюватися від кількох днів до кількох місяців, а іноді декілька років. Але як тільки з’являються симптоми сказу, хвороба незмінно закінчується смертю, як для тварин, так і для людей.
Звертаємо увагу, стосовно поширення захворюваності тварин на сказ та інформуємо, що у більшості домашніх тварин захворювання виникало після контакту з дикими та бродячими тваринами.
Саме тому районне управління наголошує на необхідності щорічної вакцинації Ваших домашніх улюбленців проти сказу.
Державні лікарні ветеринарної медицини проводять вакцинацію (щеплення) тварин проти сказу безкоштовно.
Відповідальне відношення до домашніх тварин збереже Ваше здоров’я та життя!