Краматорське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує щодо експорту меду

Відповідно до законодавства ЄС мед — це натуральна солодка субстанція, яка виробляється медоносними бджолами з нектару рослин або з секрецій частин рослин (нектаринки, тощо), які бджоли збирають, змінюють, комбінуючи зі своїми особливими речовинами, відкладають, зневоднюють, зберігають та залишають у медових стільниках.

За перші шість місяців 2023 року українські компанії експортували майже 25 тис. тонн меду. Майже 90 відсотків пасічників свій мед продають за кордон, через експортера. Війна та падіння економіки вплинули абсолютно на всі галузі виробництва, і бджільництво не є виключенням. Щодо експорту меду, то його обсяги вже суттєво зменшилися, але все одно продукція українських пасічників продається за кордон й під час війни.

Розслідування Європейської Комісії щодо запобігання фальсифікації меду згідно інформації DG SANTE, організації виробників Європейського Союзу та асоціації захисту прав споживачів, висловлюють занепокоєння щодо наявності на ринку Європейського союзу меду, який не відповідає положенням Директиви Ради 2001/110/ЄС від 20 грудня 2001 року про мед.  Майже половина меду, імпортованого до ЄС, «фальсифікована», а близько 60 відсотків — з домішками сторонніх цукрів, 46 відсотків не відповідали Директиві щодо меду.

Основні невідповідності:
- навмисне додавання дешевого цукру та цукрових сиропів;
- збір незрілого меду;
- підгодівля бджіл цукрами під час сезону нектароносів;
- використання технологій видалення домішок та/або пилку з меду;
- невірне позначення точних ботанічних джерел або справжнього географічного походження.

Детальше: (https://www.facebook.com/photo/?fbid=309352071785732&set=a.168556135865327)