Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує про негативний вплив тютюнопаління на здоров'я людини

Тютюнопаління (хімічні речовини, що містяться у тютюнових виробах) шкодять усім органам без винятку. За даними Всесвітньої Організації Здоров'я (ВООЗ), споживання тютюну пов'язане з виникненням не менше ніж 25 захворювань. Споживання тютюну вважається найголовнішою причиною смертності у світі.

Тютюн має канцерогену дію, викликаючи рак не менше ніж у 12 різних частинах тіла: у легенях, ротовій порожнині, носовій порожнині, параназальному синусі, у гортані, у горлі, у стравоході, підшлунковій залозі, шлунку, печінці, нирковій балії, жовчному міхурі. Крім того, тютюн викликає мієлоїдний лейкоз, тобто рак крові.

Тютюн є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань (40% випадків), хронічної обструктивної хвороби легень (80% випадків), злоякісних пухлин (30% випадків, у т.ч. 90% випадків раку легень). При утриманні від тютюну 40% цих хвороб можна уникнути.

Ризики для здоров'я при споживанні тютюну:
- дихальні шляхи, – бронхіт, хронічна обструктивна хвороба легень, рак легень;
- органи кровообігу, – підвищення тиску, прискорення пульсу, звуження артерій (гангрена), ушкодження внутрішньої оболонки артерій (інсульт, інфаркт);
- травневі органи, – порушення роботи шлунку, виразки шлунку;
- порожнина рота, – запалення ясен, рак порожнини рота;
- шкіра, – швидке старіння, сірість та блідість шкіри;
- статеві органи, – безпліддя, імпотенція;
- ембріон, зародок, плід людини, – передчасні пологи, недовага, погане здоров'я;
- психіка, – залежність;
- загальне здоров'я, – вкорочує передбачуваний термін життя.