Держпродспоживслужба

До відома підприємств, установ та організацій міста Дружківка. 

У зв’язку з затвердженням 31 грудня 2020 року нової Структури Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області, назву Дружківського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області змінено на Дружківське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області.

Просимо врахувати вищезазначене в роботі та при листуванні.


dsp01.jpgВ Україні оприлюднені результати масштабного моніторингу масла солодковершкового, який проводився в рамках масмедійного проєкту «СТОП ФАЛЬСИФІКАТ» разом з представниками телеканалу 1+1 «ТСН Тиждень» та за підтримки Уряду та ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів». У рамках проєкту громадськими активістами та журналістами були відібрані зразки масла солодковершкового у торгівельних мережах у 4-х регіонів України: Суми, Черкаси, Миколаїв, Івано-Франківськ. Проєкт був спрямований на посилення захисту споживачів та очищення ринку від фальсифікованої продукції. 
           Старт II етапу проекту  «СТОП ФАЛЬСИФІКАТ» відбувся 17 листопада 2020 року – з проведення досліджень якості молочної продукції (масла), що реалізується в торгових мережах країни.  Зразки відбиралися за принципом сусідства на поличці однієї дати виготовлення, однієї жирності (в кількості із розрахунку 2 одиниці продукції одного виробника для проведення дослідження у двох лабораторіях та одна – на контрольне зберігання в студії 1+1 «ТСН-Тиждень» на випадок арбітражного дослідження).
Всі зразки були відібрані у місцях офіційної реалізації, про що свідчить наявність чеку. Усі дії учасників, умови, місце події, супровідна документація були максимально прозорими та відкритими, оскільки все фіксувалося на відео і безперервно транслювалося в онлайн режимі.
Усього було відібрано 61 зразок масла солодковершкове. Всі зразки відібраної продукції були знеособлені та закодовані  комісією, доставлені  до двох незалежних акредитованих  лабораторій (ДНДЛДВСЕ та  ДП «Укрметртестстандарт») для проведення досліджень. 
Із 61 перевіреного зразка продукції сфальсифікованими, тобто ті, які містили немолочні жири виявилися 14 зразків від 12 виробників. 
Факти невідповідності виробництва та/або обігу масла солодковершкового встановлено наступними операторами ринку: ТОВ «Рихальський завод сухого молока» Житомирська обл., ТОВ «Еней» Житомирська обл. смт Романів; ТОВ «Фірма АПРЕЛЬ» м. Харків, ПП «Земледух В Т» м. Івано-Франківськ, ТОВ «Іва-Арт» Івано-Франківська обл., ТОВ «Городенківський сирзавод» Івано-Франківська обл., ТОВ «Інтер-мол» м. Дніпро, ТОВ «Терен-Про» Львівська обл., ВАТ «Турківський молокозавод» Львівська обл., ТОВ «Гранд Молпродукт» Полтавська обл., «Золотоніський маслоробний комбінат» Черкаська обл., ПП «Рось» філія «Роменський молочний комбінат» Сумська обл., ТОВ «Мілкіленд-Україна» м. Київ. 
            У зв’язку з цим, Дружківське міське управління Держпродспоживслужби  закликає споживачів бути уважними при виборі продуктів харчування, керівників закладів громадського харчування, роздрібної торгівлі харчовими продуктами, що здійснюють обіг — бути пильними  щодо постачальників масла солодковершкового від вказаних виробників!
             На слайдах наведені ФОТО етикеток зразків масла солодковершкового, що не пройшли випробування, тобто містили немолочні жири від 7 до 100%.

ФАЛЬСИФІКАТ

dsp03.jpgdsp10.jpgdsp09.jpgdsp08.jpgdsp07.jpgdsp06.jpgdsp05.jpgdsp04.jpgdsp02.jpg


123214asd1.jpgЩодо змін в Законі України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»

Набувають чинності зміни до закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби.

Він набуває чинності наступного дня — 14 січня. Законом вносяться зміни до ст. 46, 47 Закону «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».

За порушення штрафуватимуть як фізичних осіб-підприємців, так і юридичних осіб.

Штрафи становитимуть від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — від 3400 до 5100 гривень.

Штрафи загрожують за такі дії:

Допуск особи у громадські будинки, споруди, де здійснюється обслуговування населення, та громадський транспорт у період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, без попередження, донесеного в будь-якій формі та в будь-який спосіб, про необхідність одягнути засіб індивідуального захисту органів дихання, зокрема респіратор або захисну маску, що закриває ніс та рот, у тому числі виготовлений самостійно, та/або відсутність реагування на перебування в таких місцях осіб без вдягнутих засобів індивідуального захисту (усне зауваження про необхідність одягнути засіб індивідуального захисту, припинення обслуговування, виклик представника Національної поліції з повідомленням про адміністративне правопорушення).


      Законом визначається, що складати постанови про накладення штрафів та застосування фінансових санкцій уповноважені посадові особи територіальних органів центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення. Тобто, накладати ці штрафи буде Держпродспоживслужба. Хоча суб'єкту господарювання, пропонується викликати (в разі виявлення порушників) представників Нацполіції.
З 21 листопада в Україні також діють штрафи для громадян за перебування без масок у громадських будівлях і транспорті. Вони становлять від 170 до 255 гривень. Виписувати штрафи можуть на місці. Право на це матимуть органи внутрішніх справ, Національна поліція, уповноважений орган охорони здоров'я, уповноважені органи Державної санітарно-епідеміологічної служби, а також органи місцевого самоврядування.

Дружківське міське управління Держпродспоживслужби в Донецькій області

 


ptaxu1.jpg

 ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!

Дружківське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області попереджає про те, що у зв’язку з виявленням випадку грипу птиці у селі Кандибине Новоодеського району Миколаївської області в особистому селянському господарстві існує серйозна загроза щодо занесення і розповсюдження на території України однієї з небагатьох найнебезпечніших інфекцій – грипу птиці. Вплив на птахівництво призводить до суттєвих економічних збитків (знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи).

До відома

Особливе місце грип займає як трансвидовий патоген, який здатний спричинити виникнення нового пандемічного варіанту вірусу та пандемію «пташиного грипу» у людей з тяжкими наслідками.

Останнім часом епізоотична ситуація щодо цього захворювання суттєво погіршилася. Пташиний грип як вірусна інфекція виникає природним чином серед диких, перш за все, водоплавних птахів. Сприйнятливі кури і качки будь-якого віку, а також 15 інших видів птахів, у тому числі індики, страуси, цесарки, перепели, буревісники, фазани, горобці, лебеді, чайки . У дорослих індичок, перепелів і цесарок хвороба може протікати з ознаками ураження респіраторної системи і шлунково-кишкового тракту. Дорослі качки та інша водоплавна птиця можуть бути латентними носіями збудника грипу, при цьому в них відсутні виражені клінічні прояви. Молодняк водоплавної птиці хворіє на грип тяжко з відходом до 80%.

Міграція перелітних водоплавних птахів – один з основних шляхів глобального поширення високопатогенного пташиного грипу. Оскільки основним резервуаром грипу служать перелітні птахи, то спалахи грипу в птахівничих господарствах зазвичай відбуваються під час сезонних міграцій пернатих – навесні і восени.

Основним шляхом передачі збудника є повітряно- крапельний. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі і чханні.

Зараження відбувається при прямому контакті у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці. Можливе зараження через повітря.

Клінічні ознаки

Захворюваність птиці на грип у господарстві може охоплювати від 80 до 100 % поголів’я і мати різний перебіг.

Так, інкубаційний період триває від 20 годин до кількох діб, далі температура підвищується до 43–44°С, птиця стає пригніченою, яєчна продуктивність різко падає, спостерігаються порушення у роботі органів травлення та дихання, гребінь та сережки набувають синюшного забарвлення і вже протягом перших двох днів до 80–100% птиці гине.

Для встановлення діагнозу до лабораторії можна направляти шматочки органів і слизові оболонки носу та носові витікання від підозрілих у захворюванні птахів.

Гостра форма грипу супроводжується з переважним ураженням органів травлення, дихання, репродукції, а також нервової системи. У хворої птиці проявляються різні поєднання наступних симптомів: пригнічення, сонливості, зниження апетиту, кашлю, хрипів, чхання, рясної сльозотечі, діареї, тремору, порушення координації рухів, ціанозу непокритих пір'ям ділянок шкіри (особливо гребінця і сережок), набряку голови, скуйовдженого пір'яного покриву, зниження несучості і якості шкаралупи яєць. Смерть наступає протягом 1–2 діб після появи перших симптомів.

Специфічного лікування при захворюванні птиці на грип не розроблено.

Вся птиця у вогнищі інфекції, а також у загрозливій зоні підлягає знищенню.

Власникам птиці, з метою запобігання заносу вірусу хвороби, необхідно дотримуватись наступних заходів профілактики:

  • купівлю птиці здійснювати в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці і надавати доступ для проведення клінічного огляду та необхідних профілактичних щеплень та обробок;
  • утримувати різні види птиці окремо;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, в тому числі синантропною (голуб, горобець, сорока, ворона тощо);
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання птиці;
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території, послід та підстилку спалювати або обеззаражувати біотермічним методом;
  • дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за птицею.

Бережіть себе та своє господарство!

 


Щодо реєстрації потужностей операторів ринку харчових продуктів в м. Дружківка

З часу введення 16 березня 2020 року карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної інфекції (COVID-19), зросла кількість дзвінків до Дружківського міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області  з питаннями стосовно державної реєстрації потужностей.

Інформуємо, що згідно з статтею 25 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” оператори ринку харчових продуктів, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу. 

На території Донецької області державна реєстрація потужностей здійснюється у Головному управлінні Держпродспоживслужби в області, безоплатно. Для цього оператор ринку зобов’язаний подати відповідну заяву, не пізніше 10 календарних днів до початку роботи потужності. В заяві оператор ринку зазначає: прізвище, ім’я, по батькові, реєстраційний номер облікової картки платника податків, місце проживання оператора ринку, назву (опис) потужності, її адресу, заплановані види діяльності та перелік харчових продуктів, виробництво та/або обіг яких планується здійснювати, вид оператора ринку за класифікацією суб’єктів господарювання, визначеною Господарським кодексом України (суб’єкт мікро-, малого, середнього або великого підприємництва).

Детальніше про порядок проведення державної реєстрації потужностей можна ознайомитись в наказі Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.02.2016 № 39 “Про затвердження Порядку проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам”, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 12 березня 2016 р. за № 382/28512.

Звертаємо увагу операторів ринку, що відповідно до статті 37 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”  забороняється обіг харчових продуктів, вироблених на потужностях, повідомлення про реєстрацію яких не зроблено оператором ринку.

Водночас наголошуємо, що відповідно до  статті 65 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” передбачена відповідальність операторів ринку за порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. 

Joomla Plugins