Держпродспоживслужба

З метою запобігання поширення генетично модифікованих організмів у відкритих системах Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області надає рекомендації щодо заходів із запобігання поширення, розповсюдження, попередження випадків використання незареєстрованих ГМО у відкритих системах


Щодо купального сезону 2021 р.

На порозі купальний сезон. У зв'язку з цим Дружківське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області повідомляє, що на сьогоднішній день в місті відсутні офіційно встановлені місця для проведення відпочинку на воді (зони рекреації водних об'єктів). Основними вимогами для законного функціонування пляжу є безпечний рельєф дна, якість води водойми, відповідність обладнання та утримання пляжу санітарним вимогам.

Щоб не завдати шкоди здоров'ю, а то і життю, Держпродспоживслужба застерігає від купання у невстановлених місцях.


Інформація щодо небезпеки та профілактики кліщового інцефаліту

1234354354.png

Кліщовий енцефаліт і його профілактика – це найважливіші теми в весняний і літній періоди для любителів активного відпочинку на природі.

Кліщовий вірусний енцефаліт – дуже серйозне вірусне захворювання, яке вражає центральну нервову систему, і може призводити до інвалідності та смерті. Його інкубаційний (прихований) період триває найчастіше 10-14 днів. В окремих випадках ознаки почнуть проявлятися через пару місяців. Хвороба починається гостро, супроводжується ознобом, сильним головним болем, різким підйомом температури до 38-39 градусів, нудотою, блювотою. Турбують м'язові болі, які найбільш часто локалізуються в області шиї і плечей, грудного і поперекового відділу спини, кінцівок.

Піроплазмоз тварин – не менше небезпечна хвороба. Якщо вчасно не ввести вакцину і не почати лікування, тварина протягом декількох днів загине від анемії (нестачі кисню в крові). Але і після перенесеного піроплазмозу у тварин часто розвиваються хвороби печінки. Основними ознаками, що тварину вкусив заражений кліщ, є апатія вихованця, блювота, рідкий стул з кров'ю. Треба терміново звертатися до ветеринара.

Найпростіший спосіб захиститися від кліщів – максимально прикривати одягом відкриті ділянки тіла. Вирушаючи на природу, також доцільно придбати спеціальні репеленти, якими додатково обробити одяг. Домашніх тварин потрібно також обробити спеціальними засобами. Додатково потрібно придбати нашийник від бліх і кліщів.

Якщо кліщ все-таки потрапив на тіло людини або тварини і немає можливості швидко дістатися до травмпункту, потрібно знімати його самостійно. Робити це слід дуже обережно, щоб не обірвати хоботок кліща. Пінцетом або обгорнутими чистою марлею пальцями потрібно захопити видиму на поверхні частина кліща і, тримаючи строго перпендикулярно поверхні укусу, повернути тіло кліща навколо осі.

Місце укусу одразу ж продезінфікувати будь-яким придатним для цих цілей засобом (70% спирт, 5% йод, одеколон). Після вилучення кліща необхідно ретельно вимити руки з милом. Якщо в тілі залишилася чорна точка (головка або хоботок членистоногого), це місце обробити 5% йодом. Знятого кліща потрібно доставити на дослідження в мікробіологічну лабораторію.

Дружківське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області закликає мешканців міста бути дуже обережними під час відвідування садових ділянок, лісопаркових зон і лісових масивів!

Бажаємо вам здоров’я!


Про впровадження в школах Дружківки нового санітарного регламенту

Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує

Рекомендації підприємцям

ФАЛЬСИФІКАТ

dsp01.jpgВ Україні оприлюднені результати масштабного моніторингу масла солодковершкового, який проводився в рамках масмедійного проєкту «СТОП ФАЛЬСИФІКАТ» разом з представниками телеканалу 1+1 «ТСН Тиждень» та за підтримки Уряду та ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів». У рамках проєкту громадськими активістами та журналістами були відібрані зразки масла солодковершкового у торгівельних мережах у 4-х регіонів України: Суми, Черкаси, Миколаїв, Івано-Франківськ. Проєкт був спрямований на посилення захисту споживачів та очищення ринку від фальсифікованої продукції. 
           Старт II етапу проекту  «СТОП ФАЛЬСИФІКАТ» відбувся 17 листопада 2020 року – з проведення досліджень якості молочної продукції (масла), що реалізується в торгових мережах країни.  Зразки відбиралися за принципом сусідства на поличці однієї дати виготовлення, однієї жирності (в кількості із розрахунку 2 одиниці продукції одного виробника для проведення дослідження у двох лабораторіях та одна – на контрольне зберігання в студії 1+1 «ТСН-Тиждень» на випадок арбітражного дослідження).
Всі зразки були відібрані у місцях офіційної реалізації, про що свідчить наявність чеку. Усі дії учасників, умови, місце події, супровідна документація були максимально прозорими та відкритими, оскільки все фіксувалося на відео і безперервно транслювалося в онлайн режимі.
Усього було відібрано 61 зразок масла солодковершкове. Всі зразки відібраної продукції були знеособлені та закодовані  комісією, доставлені  до двох незалежних акредитованих  лабораторій (ДНДЛДВСЕ та  ДП «Укрметртестстандарт») для проведення досліджень. 
Із 61 перевіреного зразка продукції сфальсифікованими, тобто ті, які містили немолочні жири виявилися 14 зразків від 12 виробників. 
Факти невідповідності виробництва та/або обігу масла солодковершкового встановлено наступними операторами ринку: ТОВ «Рихальський завод сухого молока» Житомирська обл., ТОВ «Еней» Житомирська обл. смт Романів; ТОВ «Фірма АПРЕЛЬ» м. Харків, ПП «Земледух В Т» м. Івано-Франківськ, ТОВ «Іва-Арт» Івано-Франківська обл., ТОВ «Городенківський сирзавод» Івано-Франківська обл., ТОВ «Інтер-мол» м. Дніпро, ТОВ «Терен-Про» Львівська обл., ВАТ «Турківський молокозавод» Львівська обл., ТОВ «Гранд Молпродукт» Полтавська обл., «Золотоніський маслоробний комбінат» Черкаська обл., ПП «Рось» філія «Роменський молочний комбінат» Сумська обл., ТОВ «Мілкіленд-Україна» м. Київ. 
            У зв’язку з цим, Дружківське міське управління Держпродспоживслужби  закликає споживачів бути уважними при виборі продуктів харчування, керівників закладів громадського харчування, роздрібної торгівлі харчовими продуктами, що здійснюють обіг — бути пильними  щодо постачальників масла солодковершкового від вказаних виробників!
             На слайдах наведені ФОТО етикеток зразків масла солодковершкового, що не пройшли випробування, тобто містили немолочні жири від 7 до 100%.

dsp03.jpgdsp10.jpgdsp09.jpgdsp08.jpgdsp07.jpgdsp06.jpgdsp05.jpgdsp04.jpgdsp02.jpg


ОБЕРЕЖНО! ГРИП ПТИЦІ!

ptaxu1.jpg

Дружківське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області попереджає про те, що у зв’язку з виявленням випадку грипу птиці у селі Кандибине Новоодеського району Миколаївської області в особистому селянському господарстві існує серйозна загроза щодо занесення і розповсюдження на території України однієї з небагатьох найнебезпечніших інфекцій – грипу птиці. Вплив на птахівництво призводить до суттєвих економічних збитків (знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи).

До відома

Особливе місце грип займає як трансвидовий патоген, який здатний спричинити виникнення нового пандемічного варіанту вірусу та пандемію «пташиного грипу» у людей з тяжкими наслідками.

Останнім часом епізоотична ситуація щодо цього захворювання суттєво погіршилася. Пташиний грип як вірусна інфекція виникає природним чином серед диких, перш за все, водоплавних птахів. Сприйнятливі кури і качки будь-якого віку, а також 15 інших видів птахів, у тому числі індики, страуси, цесарки, перепели, буревісники, фазани, горобці, лебеді, чайки . У дорослих індичок, перепелів і цесарок хвороба може протікати з ознаками ураження респіраторної системи і шлунково-кишкового тракту. Дорослі качки та інша водоплавна птиця можуть бути латентними носіями збудника грипу, при цьому в них відсутні виражені клінічні прояви. Молодняк водоплавної птиці хворіє на грип тяжко з відходом до 80%.

Міграція перелітних водоплавних птахів – один з основних шляхів глобального поширення високопатогенного пташиного грипу. Оскільки основним резервуаром грипу служать перелітні птахи, то спалахи грипу в птахівничих господарствах зазвичай відбуваються під час сезонних міграцій пернатих – навесні і восени.

Основним шляхом передачі збудника є повітряно- крапельний. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі і чханні.

Зараження відбувається при прямому контакті у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці. Можливе зараження через повітря.

Клінічні ознаки

Захворюваність птиці на грип у господарстві може охоплювати від 80 до 100 % поголів’я і мати різний перебіг.

Так, інкубаційний період триває від 20 годин до кількох діб, далі температура підвищується до 43–44°С, птиця стає пригніченою, яєчна продуктивність різко падає, спостерігаються порушення у роботі органів травлення та дихання, гребінь та сережки набувають синюшного забарвлення і вже протягом перших двох днів до 80–100% птиці гине.

Для встановлення діагнозу до лабораторії можна направляти шматочки органів і слизові оболонки носу та носові витікання від підозрілих у захворюванні птахів.

Гостра форма грипу супроводжується з переважним ураженням органів травлення, дихання, репродукції, а також нервової системи. У хворої птиці проявляються різні поєднання наступних симптомів: пригнічення, сонливості, зниження апетиту, кашлю, хрипів, чхання, рясної сльозотечі, діареї, тремору, порушення координації рухів, ціанозу непокритих пір'ям ділянок шкіри (особливо гребінця і сережок), набряку голови, скуйовдженого пір'яного покриву, зниження несучості і якості шкаралупи яєць. Смерть наступає протягом 1–2 діб після появи перших симптомів.

Специфічного лікування при захворюванні птиці на грип не розроблено.

Вся птиця у вогнищі інфекції, а також у загрозливій зоні підлягає знищенню.

Власникам птиці, з метою запобігання заносу вірусу хвороби, необхідно дотримуватись наступних заходів профілактики:

  • купівлю птиці здійснювати в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;
  • інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці і надавати доступ для проведення клінічного огляду та необхідних профілактичних щеплень та обробок;
  • утримувати різні види птиці окремо;
  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, в тому числі синантропною (голуб, горобець, сорока, ворона тощо);
  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання птиці;
  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території, послід та підстилку спалювати або обеззаражувати біотермічним методом;
  • дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за птицею.

Бережіть себе та своє господарство!

Joomla Plugins