Що треба знати про ящур?

Ящур  – гостра, висококонтагіозна хвороба тварин, що належить до ряду парнокопитих підряду жуйних, а також свиней. Хвороба, як правило,  дуже швидко поширюється. Інкубаційний період може тривати від декількох днів до двох тижнів.

Серед клінічних ознак ящуру – везикули та ураження ротової порожнини, вимені, кінцівок, а також слиновиділення, кульгавість, зниження молочної продуктивності, лихоманка, тощо.

Ящуром тварина може інфікуватися від іншої дикої або свійської тварини. Вірус може переноситися з кормом, на приладді, взутті та одязі персоналу, навіть,  переноситися вітром.

На ящур може хворіти й людина. Зараження відбувається   при споживанні знезараженого молока від хворих тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м'ясо.

У Німеччині вперше за майже чотири десятиліття зареєстрували спалах ящуру. Випадок стався у січні 2025 року, а вже у березні небезпечне захворювання підтвердили на фермі в Угорщині.

З огляду на те, що в Україні хвороба не фіксувалася з 1988 року, Краматорське районне управління ГУ ДПСС в Донецькій області наголошує, що для уникнення зараження поголів’я ящуром усі господарства мають дотримуватися закритого режиму роботи.  Звертаємо увагу, що вкрай небезпечно завозити до власного господарства тварин без ідентифікації та реєстрації та супровідних ветеринарних документів.

У разі підозри щодо наявності хвороби у свійських тварин необхідно негайно повідомити спеціалістів ветеринарної медицини, що обслуговують Ваш населений пункт.

 

За матеріалами Краматорського районного управління ГУ ДПСС в Донецькій області

pict1.jpg