Особливості проведення медико-соціальної експертизи на період воєнного стану

На сьогодні на обліку у відділеннях управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області перебувають майже 36 тисяч потерпілих на виробництві, які отримують від Фонду страхові виплати, медико-соціальні послуги, у тому числі й допомогу на реабілітаційні заходи (медичну, соціальну та професійну реабілітацію).

Підставою для отримання потерпілими на виробництві таких допомог є довідка медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), що засвідчує групу інвалідності та ступінь втрати працездатності.

Незважаючи на бойові дії на території Донецької області, МСЕК продовжує працювати та проводить огляд хворих та потерпілих на виробництві, у тому числі у разі закінчення строку дії довідки МСЕК. Наказом Донецького обласного Центру медико-соціальної експертизи поновлена робота комісії у розширеному складі та з розширеною зоною курації міжрайонної травматологічної МСЕК м. Покровська по огляду інвалідів праці та осіб, які первинно підлягають огляду та в разі чергового переогляду.

Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області повідомляє, що сьогодні відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30.03.2022 № 390 «Про внесення до деяких постанов Кабінету Міністрів України змін щодо строку повторного огляду осіб з інвалідністю та продовження строку дії деяких медичних документів в умовах воєнного стану» потерпілому надається можливість проходження МСЕК за направленням лікарсько-консультативної комісії лікувально профілактичного закладу незалежно від його місця реєстрації, проживання або перебування.

● Для потерпілих, які перебувають на території Донецькій області, огляд хворих та осіб з інвалідністю здійснюється міжрайонною травматологічною МСЕК в м. Покровську в разі оформлення лікувальним закладом медичної документації.

● Потерпілі, що перемістилися та перебувають в інших областях України, - мають можливість проходження МСЕК за місцем тимчасового мешкання. Для цього необхідно звернутися до найближчого закладу охорони здоров'я за місцем тимчасового перебування та оформити медичні документи «Направлення на МСЕК» для проходження медико-соціальної експертної комісії, повідомивши про це відділення Фонду, у якому потерпілий перебуває на обліку. Відділення Фонду надають допомогу потерпілому в оформленні документів і в подальшому.

На період воєнного стану в Україні Урядом прийнято рішення щодо спрощення процедури встановлення та продовження інвалідності з перенесенням строку повторного медичного огляду на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності, лікарсько-консультативною комісією на МСЕК.

За роз’ясненням щодо проходження медико-соціальної експертизи та отримання медичних та соціальних послуг можна звернутися до відділу медичних та соціальних послуг управління за телефонами: 066-438-96-51, 095-666-79-58, - або за телефонами гарячих ліній відділень управління за посиланням

Звертаємо увагу, що в управлінні виконавчої дирекції Фонду в Донецькій області працює гаряча лінія: +38 099-098-21-75, +38 096-040-26-83, звернувшись на яку потерпілі на виробництві та члени їх сімей зможуть отримати роз’яснення з питань надання допомоги по тимчасовій та стійкій непрацездатності та отримання страхових виплат.