У законодавство внесені зміни щодо питань трудових відносин

З 19 липня 2022 року законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин"№ 2352-IX від 01.07.2022 врегульовано окремі питання трудових відносин.

Змінами до 41 статті КЗпП України запроваджена нова підстава для звільнення з ініціативи  роботодавця - неможливість забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв’язку із знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок  бойових дій.

Крім цього, встановлюється особливий порядок  вивільнення працівників, який відрізняється від загальної процедури:
- персональне попередження працівника не менш ніж за 10 календарних днів;
- надання інформації про заплановане вивільнення працівників первинним профспілковим організаціям про строки проведення звільнення не пізніше ніж за 10 календарних днів;
- повідомлення державної служби зайнятості (у разі, якщо вивільнення є масовим).
При цьому форма  звітності № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці» подається до центру зайнятості за місцем провадження господарської діяльності роботодавця.

Таким чином, у разі, якщо вивільнення працівників згідно пункту 6 частини першої статті 41 Кодексу є масовим відповідно до статті 48 Закону України "Про зайнятість населення", роботодавцям необхідно подати інформацію за встановленою формою до центру зайнятості за місцем провадження їх господарської діяльності.

 Довідково:
Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин"№ 2352-IX від 01.07.2022  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2352-IX#Text
Форма звітності № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці» (далі - інформація) та Порядок її подання затверджені наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 18 березня 2021 року № 563, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 05 квітня 2021 р. за № 445/36067 (zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0445-21#n9).

Всеукраїнська база вакансій на  Telegram каналі «Робота зараз: Державна служба зайнятості» worknowdcz - https://bit.ly/38Z2E6I.
Чат-бот  Донецької обласної служби зайнятості у месенджері Telegram - https://bit.ly/2UnnJwh.
Телефони  «гарячих ліній» центрів зайнятості Донеччини https://bit.ly/3rLgZtT.