Обережно, дикорослі гриби!

За інформацією Дружківської філії ДУ «Донецький ОЦКПХ МОЗ» протягом «грибного» сезону восени поточного року у Дружківській громаді було виявлено 4 випадки госпіталізації постраждалих із діагнозом «отруєння дикорослими грибами.
Двоє пацієнтів були у досить тяжкому стані.
Усі збирали пластинчасті гриби, причому деякі навіть не знали назв грибів, а інші були впевнені, що збирають лисички, сироїжки.
Є інформація про випадки продажу дикорослих пластинчастих грибів на ринках.

Звертаємо увагу на наступне:
- дітям до 12 років не бажано вживати дикорослі гриби та страви з них;
- вживати дикорослі гриби не рекомендовано вагітним та жінкам, які годують грудьми, літнім людям;
- гриби є специфічним продуктом, клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково - кишковому тракті людини, тому гриби можуть визвати проблеми з травленням;
- краще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними у промислових умовах;
- заради безпеки життя та здоров'я слід утримуватися від купівлі дикорослих грибів на стихійних ринках;
- за наявності будь-якого симптому отруєння дикорослими грибами слід негайно звернутися до лікувального закладу.
Будьте уважні при збиранні та приготуванні дикорослих грибів:
-збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
-не беріть занадто молоді чи старі гриби - їх легко переплутати з отруйними;
-не збирайте гриби на «несприятливих» ділянках ( у санітарно-захисних зонах підприємств, вздовж автотрас, у місцях можливого застосування отрутохімікатів);
-не куштуйте сирi гриби, готуйте їх протягом першої доби після збирання;
-варіть гриби не менше 3-х разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
-зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби .
Симптоми отруєння дикорослими грибами можуть проявитися як через 30 хвилин, так і протягом кількох днів, це такі як: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.
 Перша допомога у разі отруєння грибами:
- терміново телефонуйте до «швидкої»;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
-пийте багато рідини (вода, підсолена вода, прохолодний чай), це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Лікар - гiгiєнист Медведева М.Ю.

viber_2022-11-15_11-04-32-583.jpg