Нещодавно набув чинності новий Реєстр лікарських засобів, які підлягають відшкодуванню за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення

Зокрема, в програмі з’явились два нові напрями: хронічне обструктивне захворювання легень та хвороба Паркінсона.

Оновлений Реєстр складається з трьох переліків:

1. Лікарських засобів, що застосовуються при:

- Серцево-судинних та цереброваскулярних захворюваннях;
- Цукровому діабеті;
- Нецукровому діабеті;
- Хронічних хворобах нижніх дихальних шляхів;
- Розладах психіки та поведінки, епілепсії;
- Хворобі Паркінсона.

До нього включено 381 лікарський засіб, з яких 92 повністю відшкодовуються.

2. Препаратів інсуліну – 72 лікарських засобів, з яких 45 повністю відшкодовуються.

3. Комбінованих лікарських засобів, що застосовуються при хронічних хворобах нижніх дихальних шляхів, – 9 лікарських засобів, з яких 6 відшкодовуються повністю.

Для лікування хронічного обструктивного захворювання легень в програму реімбурсації увійдуть такі лікарські засоби: Будесонід + Формотерол (Formoterol + Budesonide) порошок для інгаляцій, інгаляції (порошок, аерозоль), Сальметерол + Флютиказон порошок для інгаляцій.

Щоб отримати електронний рецепт на препарати для лікування ХОЗЛ, пацієнту необхідно звернутися до лікаря первинної медичної допомоги. Під час воєнного стану українці можуть звернутися до будь-якого лікаря ПМД навіть без декларації.

Для пацієнтів з хворобою Паркінсона у програму відшкодування увійшли такі лікарські засоби: Біпериден таблетки, Леводопа + Карбідопа (таблетки, у тому числі пролонгованої дії).

Порядок отримання ліків при хворобі Паркінсона буде визначений після ухвалення відповідних нормативно-правових актів. Станом на сьогодні відсутня технічна можливість для створення е-рецепту. Сімейний лікар виписує паперовий рецепт відповідно до плану лікування, створеного лікарем-неврологом.

Варто зазначити, що завдяки програмі «Доступні ліки» дружківчани зможуть отримувати ліки безоплатно або з доплатою в будь-якій аптеці країни, яка має договір з НСЗУ. Вартість лікарських засобів аптекам напряму відшкодує Національна служба здоров’я України.

Знайти аптеку, яка відпускає «Доступні ліки» допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за телефоном 16-77.

Дізнавайтесь новини першими в нашому телеграм-каналі https://t.me/DruzhkivkaVAinfo