Дружківська філія ДУ "ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ", інформує щодо основних правил профілактики сальмонельозу
Що таке сальмонельоз?
Сальмонельоз – гостра інфекційна хвороба, що викликається бактеріями роду Salmonella, що потрапляють в організм людини з харчовими продуктами тваринного походження, характеризується різноманітними клінічними проявами від безсимптомного носія до тяжких септичних форм.
Сальмонели можуть зберігати життєздатність у воді до 5 місяців, у ґрунті до півтора року, у м'ясі до півроку, у пташиних тушках до року і більше. При зберіганні понад 30 днів курячих яєць у холодильнику бактерія здатна проникати через цільну шкаралупу в яйце та активно розмножуватися усередині жовтка.
Близько 20 днів зберігаються у молоці, місяць у кефірі та чотири – у вершковому маслі. У сирі сальмонела може залишатися в живому вигляді до року, 3-9 місяців у яєчному порошку та 17-24 дні на шкаралупі яєць.
Сальмонели гинуть через 5-10 хвилин при температурі 70 ° С, можуть деякий час витримувати кип'ятіння, якщо знаходяться в товщі великого шматка м'яса. При варінні яєць гинуть через 4 хвилини. У молоці та м'ясних продуктах сальмонели не тільки зберігаються, але й активно розмножуються, при цьому не впливаючи на органолептичні властивості продуктів. Мікроорганізми досить стійкі до солення та копчення, а при заморожуванні збільшуються тривалість життя.
Профілактика сальмонельозу!
• Строго дотримуватись правил особистої гігієни. Щеплювати гігієнічні навички своїм дітям.
• Ретельно мити руки з милом (особливо після відвідування вбиральні та перед їдою).
• Не купувати м'ясо, м'ясні вироби, птицю, яйця, сир, молоко, олію, сир – у місцях несанкціонованої торгівлі.
• Купуючи яйця, суворо слідкуйте за датою сортування (воно вказується як на упаковці, так і безпосередньо на яйцях). Допустимий термін реалізації-25 днів.
• Дотримуватись термінів і температури зберігання харчових продуктів.
• Дотримуватись правил приготування їжі (використання обробних дощок та ножів окремо для сирої та готової продукції, обробка сирого яйця перед приготуванням теплим мильно-содовим розчином протягом 5 хвилин; варіння яйця протягом 10 хвилин з моменту закипання; варити птицю не менше 40 хвилин, м'ясо – не менше 2 годин.
• Купуючи продукти на ринку або в магазині, слід стежити за дотриманням товарного сусідства продуктів. Сира та готова продукція обов'язково має знаходитися на окремих вітринах та продаватися різними людьми.
• Регулярно мити холодильник, ретельно очищати комірки для зберігання яєць.
• Ретельно мити і ошпарювати окропом кухонне начиння.
• Не знімайте пробу з сирого м'ясного фаршу.
• Не пити сирого молока.
• Добре промивати під проточною, а потім кип'яченою водою фрукти, зелень та овочі. Оптимально – ошпарювати окропом.
• У процесі приготування їжі мити руки після оброблення сирого м'яса, риби, птиці, контакту із сирими яйцями.
• Захищати салати, вінегрети та інші холодні страви від забруднення руками в процесі їх приготування, зберігання цих страв заправленому вигляді трохи більше години.
Бережіть здоров'я, обережно підходьте до харчування та ретельно стежте за гігієною!