26 лютого День спротиву окупації Автономної республіки Крим та міста Севастополь

Це пам'ятна дата, встановлена на згадку річниці проведення мітингу кримських татар та українців у місті Сімферополі на підтримку територіальної цілісності України.
На державному рівні день відзначався один раз в 2016 р., відповідно до Постанови Верховної Ради України № 3807 від 02.02.2016 р. «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2016 р.», в подальшому день офіційно не відзначався.
Підстава відзначення - дата 26 лютого 2014 р., коли у Сімферополі об 11 ранку Меджліс кримськотатарського народу скликав жителів півострова на мітинг проти сепаратизму під стінами кримського парламенту в Сімферополі.

Акція проводилася під гаслом «Збереження територіальної цілісності України і недопущення ухвалення Верховною Радою АРК рішень, спрямованих на дестабілізацію ситуації в автономії».
Тоді біля Верховної Ради Криму зібралися, за різними оцінками, від 5 до 10 тис. кримських татар і кримчан інших національностей, які виступили проти сепаратизму.
Для розгону демонстрантів було застосовано силу та спецзасоби.
Сесія кримського парламенту цього дня так і не відбулася.
Вона відбулася наступного дня, 27 лютого. У захопленій російськими військовими будівлі, під кураторством співробітників російських спецслужб депутати проголосували за проведення «референдуму», який згодом став підставою для анексії Криму владою росії.