Що робити, якщо за результатами лабораторного дослідження води колодязя зареєстрований надлишок нітратів?

Після того, як проведено лабораторне визначення нітратів у воді і результати дослідження показали перевищення норми вмісту нітратів, необхідно вирішувати проблему якомога швидше.

Перш за все необхідно оцінити правильність розміщення колодязя, можливі причини його забруднення та усунути їх. Потім відкачувати воду з колодязя, прочистити та продезінфікувати колодязь, після наповнення воду необхідно повторно відкачати, після наступного заповнення організувати проведення лабораторного контролю якості та безпеки питної води.

Якщо прийняті Вами дії не дали результату і повторний аналіз знову свідчить про перевищення вмісту нітратів у воді колодязя, необхідно налагодити систему фільтрації. Для цього можна використовувати насос і фільтрувати вже ту воду, яку він качає. Якщо ж можливості налагодити очищення води немає, то безпечніше перестати користуватися водою з даного джерела. 
Для дітей до 3-х років не слід використовувати воду із приватних колодязів і свердловин для вживання й готування сумішей, їжі для годування. Для цих цілей краще використовувати очищену воду, яку можна придбати в магазинах і встановлених пунктах розливу якісної питної води. Якщо гранично-припустима концентрація нітратів у воді з колодязів регламентується санітарними нормами до 50 мг/л. то вимоги до концентрації нітратів у воді фасованої або в пунктах розливу більш вибагливіші - до 10 мг/л.

Що робити, щоб уникнути забруднення нітратами води власного колодязя?

Дотримуйтеся правил облаштування та утримання власного колодязя, щоб зменшити ризик впливу нітратів на ваш організм:
- місця облаштування колодязів слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території: вона має знаходитися вище за течією грунтових вод на відстані не менше як 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 20 м від вбиральнь, вигрібних ям, господарських споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення грунту та підземних вод.
- не розбивайте грядки поблизу колодязя, правильно використовуйте добрива на ділянці, не допускайте їх «передозування»:
- організуйте над колодязем кришку або навіс - це допоможе уникнути механічних забруднень;
- територію поблизу колодязя треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку: у радіусі 50 м від колодязів не дозволяється мити машини, влаштовувати водопій тварин, водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та робити іншу діяльність, яка може призвести до забруднення грунту та води;
- забороняється влаштовувати колодязі у місцях, що затоплюються, зазнають розмивів, зсувів та інших деформацій, на понижених та заболочених територіях; для утеплення i захисту колодязів від замерзання можна використовувати пінобетон, мати із чистої соломи, сіна, стружки тощо, але при цьому зазначений матеріал не повинен потрапляти у водозабір. Забороняється використовувати для цієї мети гній, перегній та інше;
Увага! Власні колодязі не менше 1 разу на рік необхідно вичищати: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту і дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією, після цього воду необхідно знову відкачати та користуватися колодязем уже після наступного заповнення та проведення лабораторного контролю якості та безпеки питної води.