Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань

З настанням спекотних днів зростає небезпека зараження гострими кишковими інфекціями, у т.ч. вірусним гепатитом «А». Більшість збудників кишкових інфекцій відрізняються високою стійкістю до факторів зовнішнього середовища та зберігають свою життєздатність від кількох днів до кількох місяців.

Збудники кишкових інфекцій потрапляють до організму з їжею, водою, через брудні руки. Особливу небезпеку становлять харчові продукти, що швидко псуються (молочні, кулінарні та кондитерські вироби) а також страви, приготовані без термічної обробки і вживані у холодному вигляді. При недотриманні правил зберігання таких продуктів при підвищеній температурі повітря збудники кишкових інфекцій у них накопичуються та розмножуються.

Щоб запобігти зараженню кишковими інфекціями, продукти харчування рекомендується купувати у встановлених місцях торгівлі, суворо дотримуватись правил приготування та зберігання. Продукти, що швидко псуються (молоко, сир, варені ковбаси), особливо домашнього походження, підлягають обов'язковій термічній обробці. Не варто забувати про обов'язкове ретельне миття фруктів і овочів, так як вживання їх без ретельного миття часто спричиняє захворювання.

Важливу роль у профілактиці має наявність достатньої кількості води гарантованої якості. Тому рекомендується мати запас води у разі обмеження водопостачання, для пиття вживати «безпечну» воду (бутильовану, продезінфіковану). У домашніх умовах найефективнішим, простим та доступним способом обробки води є кип'ятіння протягом 3-5 хвилин.

Дуже важливі заходи щодо дотримання особистої гігієни: необхідно ретельно мити руки з милом після відвідування туалету, до приготування їжі, перед їжею.