Обережно, кишкові інфекції!

Щоб запобігти захворюваності на гострі кишкові інфекції (ГКІ) експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я для ефективної санітарної освіти населення з профілактики ГКІ з метою їх запобігання розробили 10 «золотих» правил, серед яких:

-Вибір безпечних продуктів харчування. Багато продуктів, такі як фрукти та овочі, споживають у сирому вигляді, тоді як інші – ризиковано їсти без попередньої обробки. Наприклад, завжди купуйте пастеризоване, а  не сире молоко. Певні продукти, які споживаються сирими, потребують ретельного миття. Це різні овочі, фрукти, які неодмінно після миття повинні обдаватися окропом.

-Ретельно готуйте їжу. Багато сирих продуктів, головним чином птиця, м'ясо і сире молоко, часто заселені хвороботворними мікроорганізмами, які в процесі варіння, смаження чи іншої термообробки гинуть.

-Їжте приготовлену їжу без зволікання. Коли приготовлена їжа охолоджується до кімнатної температури, мікроорганізми починають розмножуватися. Чим довше вона залишається в такому стані, тим більший ризик отримати харчове отруєння. Щоб захистити себе від них, їжте їжу відразу після приготування.

-Ретельно зберігайте продукти харчування. Якщо ви приготували їжу про запас або хочете після вживання зберегти її частину, майте на увазі, що вона повинна зберігатися або гарячою (близько або вище 70°С) або холодною (не вище 2-4°С). Це виключно важливе правило, особливо якщо ви маєте намір зберігати їжу понад 4-5 годин.

-Ретельно підігрівайте заздалегідь приготовлену їжу перед вживанням (температура в її товщі повинна бути не менше 70°С). Це найкраща міра захисту від мікроорганізмів, які могли розмножитися у їжі у процесі зберігання (правильне зберігання пригнічує зростання мікробів, але не нищить їх).

-Уникайте контакту між сирими та готовими харчовими продуктами. Правильно приготовлена їжа може бути забруднена шляхом дотику до сирих продуктів. Це перехресне забруднення може бути явним, коли, наприклад, сирий птах стикається з готовою їжею, або може бути прихованим. Наприклад, не можна використовувати одну й ту саму обробну дошку та ніж для приготування сирої та вареної (смаженої) птиці. Подібна практика може призвести до потенційного ризику перезараження продуктів, розмноженням у них мікроорганізмів із наступним отруєнням людини.

-Часто мийте руки. Ретельно мийте руки перед приготуванням їжі та після кожної перерви у процесі приготування страв. Після обробки сирих продуктів, таких як риба, м'ясо або птиця, знову вимийте руки, перш ніж приступити до обробки інших продуктів. Якщо Ви маєте інфіковану подряпину (ранку) на руці, то обов'язково перев'яжіть її або накладіть пластир перш, ніж приступити до приготування їжі. Ретельно мийте руки перед вживанням їжі. Кишкові інфекції інакше називають хворобами «брудних рук».

-Тримайте кухню в ідеальній чистоті. Так як їжа легко забруднюється, будь-яка поверхня, що використовується для її приготування, має бути абсолютно чистою. Розглядайте кожен харчовий обрізок, крихти чи брудні плями як потенційний резервуар бактерій. Рушники для протирання посуду повинні змінюватись щодня. Ганчірки для миття підлог також вимагають частого прання.

-Зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин. Тварини часто є переносниками патогенних мікроорганізмів, що викликають харчові отруєння. Для надійного захисту продуктів, зберігайте їх у банках (контейнерах), що щільно закриваються.

-Використовуйте чисту воду. Чиста вода є виключно важливою як для пиття, так і для приготування їжі. Якщо у Вас є сумніви щодо якості води, прокип'ятіть її перед додаванням до харчових продуктів або перед її використанням.

Літня спека, проблеми, що можуть виникнути з водопостачанням, електропостачанням та інші побутові проблеми в зв'язку з воєнними діями можуть явитися підґрунтям для виникнення гострих кишкових інфекцій. Будьте обережними!