Профілактика сказу тварин

Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в районі залишається складною. Природні вогнища сказу існують практично на всій території. В зв’язку зі збройною агресію, активними бойовими діями на території Донецької області та евакуацією населення в рази збільшилася кількість безпритульних собак та котів. Під час евакуації, або переїзду на інше місце проживання, не залишайте напризволяще своїх домашніх улюбленців. У разі неможливості забрати із собою, звертайтеся за допомогою до волонтерів щодо розміщення собак та котів до притулків.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і завжди закінчується летально. Сказ входить у п’ятірку інфекційних захворювань, спільних для людей і тварин, які завдають найбільших соціальних і економічних збитків.

Людина заражається під час укусу тварини або коли слина від хворої тварини потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. У рані вірус може зберігатися від кількох годин до кількох тижнів.

Інкубаційний період - від 7 днів.

Розповсюджують сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні та бродячі собаки та коти. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень дикі м’ясоїдні можуть забігати в населені пункти, нападати на людей або тварин.

Сказ у собак. Хвора тварина стає пригніченою, лежить, у неї зникає апетит, до води байдужа – гідрофобії немає. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко, в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Може тікати з дому на великі відстані – до 50 км за день. Період збудження триває 3-4 дні, гине тварина на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але в будь-якому випадку коли поведінка тварини змінюється, це має насторожити господаря. Собака стає причиною зараження людей, тому що живе в їхньому оточенні. Провакцинований собака, якщо його покусала хвора тварина, не є джерелом зараження, в нього не виникає агресивності, бажання кусати, не виділяється слина, вірус сказу в слині відсутній.

Сказ у котів має набагато гостріший перебіг. Перші ознаки: у тварини збільшується занепокоєння, з’являється хриплість голосу, погляд стає переляканим. У стані агресії вони нападають на господарів, інших людей. Під час нападу тварину важко відірвати від рани через спазм жувальних м’язів. Рани глибокі, їх краї злипаються і важко піддаються обробці.

Вівці, кози, свині, коні хворіють на буйну форму сказу.

 

ВАКЦИНАЦІЯ ТВАРИН ПРОТИ СКАЗУ – ефективний та єдиний спосіб його профілактики!

Фахівцями районної лікарні ветеринарної медицини щеплення домашніх тварин проти сказу проводиться безкоштовно.

Відповідальне відношення до домашніх тварин збереже Ваше здоров’я та життя!

  

Краматорське районне управління ГУ ДПСС в Донецькій області