ПРОФІЛАКТИКА НЕЩАСНИХ ВИПАДКІВ ТА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ВУГІЛЬНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Вугільна промисловість є однією з галузей промисловості з найбільш небезпечними, шкідливими та важкими умовами праці, які зумовлюють значний вплив на стан здоров’я працівників.
Серед професійних захворювань шахтарів Донецької області, зафіксованими з початку року, найпоширенішими є: хвороби органів дихання (хронічний бронхіт – 26,9%, пневмоконіоз – 16,0%), захворювання опорно-рухового апарату (радикулопатія – 32,7%), а також хвороби нервової системи та органів слуху.
Причинами професійної захворюваності у вугільній промисловості є такі фактори виробничого середовища та трудового процесу: агресивна запиленість, шум, вібрація, агресивна шахтна вода і волога, підвищена температура гірських порід та повітря в підземних вибоях і виробках, важкість і напруженість праці.

Обставини, внаслідок яких виникають професійні захворювання: недосконалість механізмів, робочого інструмента, технологічного процесу, неефективність роботи засобів індивідуального захисту.
Закон України від 14.10.92 № 2694-XII «Про охорону праці» (https://is.gd/MIkJiG) визначає основні положення щодо реалізації конституційного права працівників на охорону їх життя і здоров'я в процесі трудової діяльності, на належні, безпечні і здорові умови праці.
Відповідно до цього Закону визначені обов’язки роботодавця щодо створення працівникам належних умов праці відповідно до вимог нормативних актів, забезпечення функціонування системи управління охороною праці на підприємстві, а також забезпечення працівників необхідними засобами виробництва, спецодягом, іншими засобами індивідуального захисту тощо.
Профілактика професійних захворювань забезпечується шляхом:
виконання вимог нормативних актів про охорону праці, правил поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, користування засобами колективного та індивідуального захисту;
Детальніше:  (https://www.facebook.com/photo/?fbid=297858919601714&set=a.168556135865327)

photo_2023-08-31_10-59-54.jpg