Профілактика сказу тварин

З початку року на території, підконтрольній Краматорському районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області, зареєстровано 2 випадки сказу домашніх тварин. Аналізуючи кожний випадок сказу, можна впевнено сказати, що у більшості домашніх тварин захворювання виникало після контакту з дикими, бродячими або невакцинованими від сказу тваринами. Що необхідно знати про сказ і як застерегтися від нього?

Сказ — це невиліковне вірусне захворювання, яким людина може заразитися від диких або домашніх тварин. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:

укус;

подряпину та мікроушкодження шкіри;

потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

Епізоотична ситуація щодо сказу тварин може ускладнитись, коли в зимовий період, в пошуках їжі, до населених пунктів будуть наближатися дикі хижі тварини, які є потенційними носіями цього захворювання. ВАКЦИНАЦІЯ ТВАРИН ПРОТИ СКАЗУ – ефективний та єдиний спосіб його профілактики. Саме тому Краматорське районне управління наголошує про необхідність щорічної обов’язкової вакцинації ваших домашніх тварин проти сказу, навіть якщо вони «не виходять на вулицю».

Повідомляємо, що звернутися до ветеринарних фахівців, стосовно питання вакцинації проти сказу, можна буде під час проведення осінньої диспансеризації тварин або безпосередньо до Дружківської дільничної лікарні ветеринарної медицини. Щеплення домашніх тварин проти сказу проводиться безкоштовно.

Пам’ятайте, сказ вилікувати не можна, його можна тільки попередити! Вакцинація рятує життя!

 

Краматорське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби

в Донецькій області

viber_2023-09-12_14-39-12-457.jpg