ДРУЖКІВСЬКА  ФІЛІЯ ДУ «Донецький оцкпх МОЗ» інформує щодо профілактики травматизму в несприятливих погодних умовах!

Період вкрай несприятливих погодних умов (ожеледиця, буревій, значні коливання температури повітря) небезпечний  отриманням забиття, поранень, та найбільш небезпечних та поширених зимових травм – переломів.

Перелом - порушення анатомічної цілісності кістки в результаті травмуючої дії. Дуже часто в області травми утворюється набряк, гематома. Переломи зі зміщенням викликають біль, деформацію кінцівки, порушення функції. При переломах без зміщення клінічний перебіг подібний до забиття.    У людей похилого віку переломи небезпечні у зв'язку з швидким розвитком пролежнів, пневмонії, тромбоемболії. Небезпечні для життя - переломи склепіння черепа і його основи, переломи хребта, множинні переломи ребер, кісток таза.

Перша допомога на догоспітальному етапі: транспортна іммобілізація, зупинка кровотечі, накладення асептичної пов'язки на рану. Взимку рану вкривають. При артеріальній кровотечі накладають джгут.

У профілактиці вуличного травматизму з боку місцевої влади важливим є організація безпечного пересування людей пішки та транспортом: своєчасне очищення доріг, пішохідних доріжок від снігу, посипання їх протиковзким матеріалом (пісок, сіль або інші реагенти), створення запасу такого матеріалу для загального користування, видалення небезпечних гілок, дерев, очищення покрівель від снігу та бурульок, обмеження доступу громадян до небезпечних ділянок.

Для попередження зимового травматизму громадянам необхідно дотримуватись простих правил:
- не виходьте без потреби на вулицю – зачекайте, поки приберуть сніг і розкидають пісок на обмерзлий тротуар;
- тримайтеся якомога далі від будинків, де можуть бути бурульки; 
Детальніше (https://www.facebook.com/photo/?fbid=382536677800604&set=a.168556135865327)