97-ма Річниця від дня народження Олекси Тихого

Сьогодні, 27 січня, з нагоди  97- ї річниці від дня народження відомого правозахисника, мовознавця, педагога, дисидента, співзасновника Української Гельсінської групи Олекси Тихого, керівництво Дружківської міської військової адміністрації віддало шану  хвилиною мовчання та покладанням квітів до пам'ятної стели нашому видатному земляку.

Олекса Тихий - палкий поборник української мови, безкомпромісний борець проти русифікації. Все своє життя він присвятив українській національній ідеї та захисту рідної мови.

Він пройшов численні допити, арешти, ув'язнення у таборах суворого режиму за “антирадянську агітацію” й “наклеп на КПРС і радянську дійсність”, а насправді – за погляди, публіцистичні статті проти радянської політики насильницької русифікації та нівелювання національної самосвідомості.

“Мова  – одна з основних ознак нації. Мова  – фундамент культури. Рідна мова  – найдорожчий скарб народу. Рідна мова  – підвалина інтелекту, рідна мова  – основа патріотизму. Рідну мову повинна берегти, розвивати кожна людина.
Умирає мова  – умирає культура. Умирає культура  – припиняється прогрес, і історію починають творити Нерони, Бісмарки. Муссоліні, Гітлери, Сталіни, Мао Цзедуни. А яка то історія – всім відомо”,  – писав Олекса Тихий у статті "Думки про рідний Донецький край".

Саме за те, за що віддав своє життя Олекса Тихий, героїчно гинуть сьогодні тисячі українців у боротьбі з тим же ворогом!

photo_2024-01-27_10-42-52.jpg

photo_2024-01-27_10-42-55.jpg