ДРУЖКІВСЬКА ФІЛІЯ ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» проводить інформаційно-роз’яснювальну компанію щодо профілактики раку

Профілактика колоректального раку

Онкологічне захворювання - важке випробування як для людини, що захворіла, так і для його рідних. Рак є однією з головних причин смерті у світі.
В 2023р. від злоякісних новоутворень в Дружківській громаді померло близько 100 людей. Найбільше смертей спричинено раком легеневої системи (виключно у чоловіків), кишечника (здебільшого у жінок).

За даними Американського інституту з вивчення раку (AICR), близько третини найбільш поширених випадків раку можна запобігти з допомогою здорового харчування, фізичної активності і підтримки здорової ваги.
Якщо говорити про колоректальний рак (рак кишечника), відсоток, який можна було б запобігти за допомогою цих факторів способу життя, зростає до 50. Ось основні поради профілактики такого раку:

- Корекція раціону харчування. Їжте більше овочів і фруктів, що  містять багато антиоксидантів, клітковини. Віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам. Уникайте обробленого м’яса ( м’ясні продукти, для збереження яких застосовуються копчення, в’ялення, посол або хімічні консервантів, з додаванням барвників, зокрема нітратів). Не зловживайте червоним м’ясом.

- Отримуйте достатньо вітаміну D. За даними дослідженнь, люди з досить високим рівнем вітаміну D в крові менше схильні до розвитку колоректальних пухлин. Основні джерела вітаміну Д –опромінення сонячним світлом,  жирна риба ( печінка тріски,  оселедець, шпроти, лосось, скумбрія).

- Підтримуйте фізичну активність та здорову вагу. Надмірною вагою вважається вага людини з  індексом маси тіла (ІМТ) більше 25. Ключем до успіху є досягнення енергетичного балансу між спожитими калоріями, з одного боку, і використаними калоріями, з іншого боку. Починайте кожен день із 30 хвилин будь-якої фізичної активності. ВООЗ рекомендує щонайменше 150-300 хвилин аеробної фізичної активності помірної  інтенсивності або 75-150 хвилин фізичної активності високої інтенсивності  протягом тижня.
Відмовтеся від шкідливих звичок, зокрема куріння та надмірного вживання алкоголю. Доведено, що у курців майже у два рази частіше виникають поліпи товстої кишки.

- Регулярно проходьте профілактичні огляди. Для ранньої діагностики раку товстої кишки, після досягнення 50 років та раніше (спадковість, порушення в роботі кишечника), рекомендується  виконувати колоноскопію. Це дослідження включено до Програми медичних гарантій. Щоб пройти дослідження безоплатно, пацієнту потрібно звернутись до свого сімейного або лікуючого лікаря, який заповнить електронне направлення на обстеження та обрати медзаклад для проходження дослідження. Для обстеження пацієнт може обрати будь-який медичний заклад, який уклав договір з НСЗУ на надання амбулаторних пріоритетних послуг, як комунальний, так і приватний.

Зверніться до лікаря, якщо помітили такі симптоми: патологічна втомлюваність, різка втрата ваги, симптомокомплекс малокрів’я – запаморочення, блідість шкіри та слизових оболонок, серцебиття та задишка при відносно незначних фізичних навантаженнях, зміни в роботі кишечника - багатократні тривалі закрепи, проноси, кишкові спазми, епізоди діареї тощо. що виникли без причини, кров у калі.

Уважне ставлення до власного здоров’я та усунення факторів ризику істотно знижують імовірність захворювання на рак. Рак — це не вирок. Це хвороба, з якою можна і необхідно боротись, яку можна і необхідно перемагати!