Краматорське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області повідомляє

Краматорське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області повідомляє, що в минулому 2023 році на території Дружківської громади зареєстровано 4 випадки сказу серед домашніх тварин, а на початку поточного року — 1 випадок серед безпритульних тварин. Стосовно торішніх випадків, епізоотична ситуація зі сказу стабілізована та контрольована, карантинні обмеження з території населених пунктів зняті. Наразі проводяться заходи щодо ліквідації сказу по цьогорічному випадку.

Тому вкотре нагадуємо, що сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, яке характеризується гострим перебігом, ураженням нервової системи і завжди закінчується летально.

Хвороба входить у п’ятірку інфекційних захворювань, спільних для людей і тварин, які завдають найбільших соціальних і економічних збитків. В слині вірус з’являється ще за 8-10 діб до появи клінічних ознак хвороби. Тому будь-який покус твариною може бути потенційно небезпечним і нехтування отриманням кваліфікованої ветеринарної та медичної допомоги може призвести до смерті.

Інкубаційний період (проміжок часу між моментом зараження і появою перших симптомів інфекційного захворювання) може варіюватися від кількох днів до кількох місяців. Але як тільки з’являються симптоми сказу, хвороба незмінно закінчується смертю, як для тварин, так і для людей.

Саме тому необхідно щорічно вакцинувати Ваших домашніх улюбленців проти сказу (це безкоштовно), а у випадку, якщо Ви постраждали від укусів домашніх або безпритульних тварин – негайно звертайтесь до дільничної лікарні ветеринарної медицини та закладів охорони здоров’я.

Бережіть себе та своє здоров’я!