Обережно, інсульт!

Інсульт – це небезпечне захворювання, що розвивається навіть у молодому віці та призводить до смерті, інвалідизації або значно погіршує якість життя. Тяжкі наслідки інсульту лягають тягарем не лише на людину, яка переносить захворювання, а й на членів її родини та суспільство.

https://youtu.be/Ra-6XYTJhaY

Інсульт виникає, коли кровоносна судина, що переносить життєво необхідні кисень та поживні речовини до головного мозку, закупорюється тромбом або розривається. Через це клітини певної частини мозку гинуть, і це призводить до смерті людини або інвалідизації.

- Які види та ознаки інсульту бувають, і чому він виникає?

- Що необхідно робити при підозрі на інсульт?

- Як йому запобігти?

Для більш детальної інформації перегляньте матеріали Центру громадського здоров’я за посиланням https://bit.ly/3uqe5iE.

Долучайтесь до поширення інформації про інсульт – це допоможе зберегти багато життів!

https://youtu.be/szYoVjmMzM0


80% усіх випадків інсультів можна запобігти – дізнайся як та розкажи іншим!

За даними ВООЗ, інсульт є другою причиною смерті людей віком старше 60 років і п’ятою – людей віком 15–59 років. На жаль, інсульт – це не далека і випадкова проблема, а захворювання, з яким може зіштовхнутись кожен. Щороку понад 100 тисяч українців втрачають життя через інсульт, третина з них – молодше 65 років.

Головне, що потрібно знати про інсульт

Типи інсульту. Найпоширеніший тип інсульту – ішемічний (приблизно 85 %). Виникає при закупорці кровоносної судини, що постачає кров до мозку. Геморагічний інсульт (близько 15 %). Виникає через розрив судини в мозку, що призводить до крововиливу в мозкові тканини.

Основні ознаки інсульту легко запам’ятати завдяки абревіатурі МОЗОК:

М – нерозбірлива Мова або нерозуміння слів

О – раптова асиметрія Обличчя

З – раптове Запаморочення, втрата рівноваги

О – Очі, раптове погіршення зору

К – слабкість чи оніміння Кінцівок, частіше з одного боку.

Що робити. Не зволікай. При підозрі на інсульт важлива кожна хвилина, негайно викликай бригаду екстреної медичної допомоги – телефонуй 103!

Як запобігти. Будь фізично активним, обирай здорову їжу, відмовся від вживання тютюну та алкоголю, контролюй артеріальний тиск, рівень холестерину та глюкози крові. Вчасно звертайся до сімейного лікаря на чекапи.

Поділись цією інформацією зі своїми близькими та друзями. Розповідай про інсульт, це допоможе зберегти багато життів.

Час обирати здоров’я!

pict1.jpg


Корисні продукти для здоров’я твого мозку та профілактики інсульту

Інсульт може серйозно вплинути на роботу мозку через порушення кровопостачання в одній з його частин. Здоровий спосіб життя та правильно підібрана їжа допоможуть підтримати ефективну роботу мозку та серцево-судинної системи, знизити ризик розвитку інсульту.

До свого раціону слід включити:

- Морську рибу (лосось, скумбрію та ін.) як джерело омега-3 жирних кислот, що допомагають підтримати нормальний кровообіг та забезпечити мозок необхідною кількістю кисню і поживних речовин.

- Горіхи та насіння, які містять рослинні омега-3 жирні кислоти, що знижують рівень холестерину і покращують стан судин.

- Ягоди – потужне джерело антиоксидантів, що захищають клітини організму від пошкоджень.

- Кольорові овочі, зокрема зелені (шпинат, кріп, листя салату), що містять вітаміни та мінерали. І як джерело фолатів, запобігають нашаруванню холестерину на внутрішній стінці судин.

- Білки (нежирне м'ясо, риба, яйця, бобові) – основний будівельний матеріал для клітин всього організму та мозку, зокрема.

Намагайся відмовитись від вживання цукровмісних напоїв, зокрема газованих, трансжирів, наприклад, маргарину, фастфуду, кондитерських виробів, обробленого м’яса та копченостей.

Додаючи корисні продукти до свого раціону, ти не лише підтримуєш здоров’я мозку, а й зменшуєш ризик розвитку інсульту.

Час обирати здоров’я

pict2.jpg


150 хвилин фізичної активності на тиждень можуть стати добрим союзником у боротьбі з інсультом

Фізична активність комплексно впливає на організм людини, зокрема й на роботу серцево- судинної системи та головного мозку. Регулярна активність сприяє:

- покращенню кровообігу

- зниженню артеріального тиску

- покращенню пам’яті та концентрації уваги

- зниженню рівня кортизолу – гормону стресу

- забезпеченню вироблення «гормонів щастя» – ендорфінів та серотоніну

А це, в свою чергу, знижує ризик розвитку інсульту.

ВООЗ рекомендує дорослим виконувати принаймні 150 хв на тиждень аеробних вправ помірної інтенсивності. Це не означає, що вправи мають бути важкими та тривалими. Ти можеш обрати для себе те, що тобі подобається:

- піші прогулянки

- плавання

- їзду на велосипеді по рівнинній поверхні

- швидку ходу та ін.

Йога, пілатес та гімнастика допоможуть зміцнити твої м’язи. Залучай до цього друзів та родину. Створи власний графік фізичної активності та відчуй користь для свого здоров’я.

Обов’язково проконсультуйся з лікарем стосовно активностей, які підійдуть саме тобі. Будь фізично активними – зроби крок до профілактики інсульту!

Час обирати здоров’я!

pict3.jpg