Ще раз про інсульт: причини, ознаки, профілактика

Інсульт – це небезпечне захворювання, що розвивається навіть у молодому віці та призводить до смерті, інвалідизації або значно погіршує якість життя. Тяжкі наслідки інсульту лягають тягарем не лише на людину, яка переносить захворювання, а й на членів її родини та суспільство.

Інсульт виникає, коли кровоносна судина, що переносить життєво необхідні кисень та поживні речовини до головного мозку, закупорюється тромбом або розривається. Через це клітини певної частини мозку гинуть, і це призводить до смерті людини або інвалідизації.

Найпоширеніший тип інсульту – ішемічний (приблизно 85 %). Виникає при закупорці кровоносної судини, що постачає кров до мозку. Геморагічний інсульт (близько 15 %). Виникає через розрив судини в мозку, що призводить до крововиливу в мозкові тканини.

Основні ознаки інсульту легко запам’ятати завдяки абревіатурі МОЗОК:

М – Мова нерозбірлива або нерозуміння слів

О – Обличчя - раптова асиметрія

З – Запаморочення раптове, втрата рівноваги

О – Очі, раптове погіршення зору

К – Кінцівки -  слабкість чи оніміння, частіше з одного боку.

При підозрі на інсульт важлива кожна хвилина, не треба зволікати, необхідно негайно викликати бригаду екстреної медичної допомоги .

Здоровий спосіб життя та правильно підібрана їжа допоможуть підтримати ефективну роботу мозку та серцево-судинної системи, знизити ризик розвитку інсульту.

До свого раціону слід включити:

-Морську рибу (лосось, скумбрію та ін.) як джерело омега-3 жирних кислот, що допомагають підтримати нормальний кровообіг та забезпечити мозок необхідною кількістю кисню і поживних речовин.

-Горіхи та насіння, які містять рослинні омега-3 жирні кислоти, що знижують рівень холестерину і покращують стан судин.

-Ягоди – потужне джерело антиоксидантів, що захищають клітини організму від пошкоджень.

-Кольорові овочі, зокрема зелені (шпинат, кріп, листя салату), що містять вітаміни та мінерали. І як джерело фолатів, запобігають нашаруванню холестерину на внутрішній стінці судин.

-Білки (нежирне м'ясо, риба, яйця, бобові) – основний будівельний матеріал для клітин всього організму та мозку, зокрема.

Намагайся відмовитись від вживання цукровмісних напоїв, зокрема газованих, трансжирів, наприклад, маргарину, фастфуду, кондитерських виробів, обробленого м’яса та копченостей.

Фізична активність може стати добрим союзником у боротьбі з інсультом, тому що  комплексно впливає на організм людини, зокрема на роботу серцево- судинної системи та головного мозку. Регулярна активність сприяє покращенню кровообігу; зниженню артеріального тиску; покращенню пам’яті та концентрації уваги; зниженню рівня кортизолу – гормону стрессу; забезпеченню вироблення «гормонів щастя» – ендорфінів та серотоніну. А це, в свою чергу, знижує ризик розвитку інсульту.

ВООЗ рекомендує дорослим виконувати принаймні 150 хв на тиждень фізичних вправ помірної інтенсивності. Це не означає, що вправи мають бути важкими та тривалими. Можна обрати для себе те, що тобі подобається: піші прогулянки, плавання, їзду на велосипеді по рівнинній поверхні, швидку ходу та ін. Але рекомендовано проконсультуватися  з лікарем стосовно активностей, які підійдуть саме вам.