Трансжири — в яких продуктах містяться та чим вони небезпечні?

Взагалі жири (або ліпіди) є важливим компонентом для «будівництва» клітинних оболонок людського організму. Їхні молекули захищають клітини від зовнішнього впливу, допомагають у насиченні поживними речовинами та киснем. Від корисних жирів трансжири відрізняються зміненою хімічною формулою, вони містять трансізомери ненасичених жирних кислот, що гірше засвоюються організмом. Хімічні елементи, що містяться в трансжирах, в разі потрапляння до організму людини замінюють молекули «правильних» ліпідів, і клітини припиняють виконувати свої функції.

Трансжири містяться у м'ясі та молочних продуктах. Утворюються трансжири під час дезодорації та гідрогенізації рослинних олій. Штучно створені трансжири використовують у харчовій промисловості для збільшення терміну придатності, покращення зовнішнього вигляду і смаку продукції.
Доведено, що трансжири практично не беруть участь в обміні речовин людини, натомість порушують ліпідний профіль і можуть призвести до різних захворювань.

Вживання трансжирів може призвести до:
- розвитку серцево-судинних захворювань;
- гормональних порушень;
- розвитку цукрового діабету, ожиріння, онкологічних захворювань;
- ослаблення імунітету;
- появи алергічних реакцій;
- порушень репродуктивної функції у чоловіків.

Як визначити, що у складі продукту є трансжири?

Перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат, вивчіть етикетку. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються, як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин.

Які продукти містять трансжири?

Як відомо, лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди.
Величезна кількість трансжирів зазвичай міститься в таких продуктах, як:
- кондитерські вироби — торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто;
- фастфуд — картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки тощо;
- морозиво...

Детальніше (https://www.facebook.com/photo/?fbid=439638055423799&set=a.168556135865327)