19 травня – День пам’яті жертв політичних репресій

Цей день відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року щорічно у третю неділю травня, з метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології.

Через терор і репресії радянського режиму пройшли усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Тодішня влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами кгб, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений.

Сьогодні Україна демонструє світові надзусилля у боротьбі проти безжального агресора визволенням всієї території нашої держави від рашистів. Вона бореться за те, щоб сталінські методи "Великого терору" не були інструментом політики у XXI столітті. Спираючись на допомогу іноземних друзів та партнерів, українці захищають не тільки свою країну, а й виборюють тим самим мир у всьому світі.

Ми не маємо права забувати ті страшні події та повинні берегти пам'ять про великі жертви, знати їхню причину і твердо дбати, аби трагедії минулого ніколи не повторилися на нашій землі.