До уваги суб’єктів господарювання! Нагадування про забезпечення функціонування української мови як державної

Нагадуємо, Конституція України визначає українську мову як державну, мова є визначальним чинником і головною ознакою ідентичності української нації, фактором єдності і національної безпеки країни.

Відповідно ст. 30 Закону «України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Підприємства, установи та організації всіх форм власності, фізичні особи - підприємці, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів, здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Проте, на прохання клієнта, його обслуговування може здійснюватися іншою, прийнятною для сторін мовою.
Тож звертаємо увагу суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, готельного бізнесу, автозаправних станціях тощо щодо необхідності забезпечення неухильного дотримання вимог Закону про мову.

Крім того, повідомляємо, що у разі порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою, відповідно до статті 54. Закону «України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» кожна особа має право звернутися до Уповноваженого, інших органів, уповноважених здійснювати захист і контроль щодо застосування державної мови, зі скаргою про порушення вимог цього Закону та щодо усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою.
Звернутися до Уповноваженого із захисту державної мови споживачі можуть на поштову адресу: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12, e-mail: [email protected] або
за посиланням https://mova-ombudsman.gov.ua/povidomiti-pro-porushennya.