Дружківська філія Донецького обласного центру контролю та профілактики хвороб інформує

Пухлини головного мозку

Мозок – складний орган, в ньому контролюються всі життєво важливі функції нашого організму – думки, мова, рух тіла. Тому дуже важливо своєчасно виявити розвиток новоутворення.
Пухлина головного мозку – це маса уражених клітин, яка росте всередину або навколо мозку, зменшуючи об'єм черепу.

Доброякісна пухлина головного мозку – як правило, характерна повільним зростанням, має виразні межі. Злоякісні пухлини головного мозку – мають тенденцію втручатися в здорові ділянки головного мозку, і швидко рости. Метастатичні пухлини головного мозку завжди вважаються злоякісними, Найпоширенішим типом первинної пухлини, (60% всіх первинних пухлин головного мозку), є гліома головного мозку, яка розвивається безпосередньо з мозкових тканин.
Пухлини головного мозку становлять близько 9% від загальної кількості всіх новоутворень.

Пухлини головного мозку призводять до підвищення інтракраніального (внутрішньочерепного) тиску, що характеризується загальномозковими симптомами: головний біль (в 50% випадків виникнення пухлини), нудота, блювота, а також може привести до проблем із зором, психічних розладів. Пухлини в залежності від розташування можуть викликати порушення мови, координації, слабкість в тій чи іншій руці, нозі, труднощі з балансом.

Наявність тих чи інших зазначених симптомів не обов'язково свідчать про наявність пухлини, але для проведення діагностики необхідно звернутися до лікаря та пройти необхідні обстеження. Не відкладайте візит до лікаря, оскільки рання діагностика та лікування можуть значно покращити прогноз.

Причини виникнення пухлин мозку на думку багатьох дослідників, можуть бути зумовлені черепно-мозковою травмою, спадковістю і несприятливим впливом навколишнього середовища, серед яких іонізуюче випромінювання та хімічні канцерогени. Іонізуюче випромінювання усіх типів (рентгенівське, альфа, бета, гамма, внутрішнє та зовнішнє), та деякі хімічні канцерогени увійшли до офіційного чинного переліку факторів з доведеною канцерогенністю. Щоб запобігти появі пухлин головного мозку, треба уникати вищезазначених чинників.

Нові методи діагностики та лікування постійно розвиваються, відкриваючи нові можливості для успішного подолання цієї хвороби. З ранньою діагностикою, комплексним підходом до лікування, підтримкою пацієнтів та їх родини відбувається збільшення шансів на успішне лікування та поліпшення якості життя.