Як захистити очі влітку

На вулиці багато сонця і багато людей відчувають потребу в захисті своїх очей. Надлишок сонячного світла та ультрафіолетового випромінювання можуть привести до проблем з очима, серед яких опік рогівки, пошкодження кришталика та сітківки ока.

Підбираючи сонцезахисні окуляри у першу чергу сонячні окуляри повинні зменшувати кількість світла, що потрапляє в очі.
Досить часто питання виникає перед покупкою окулярів: які підібрати сонцезахисні окуляри – зі склом або пластмасовими лінзами. Скляні лінзи для окулярів є дуже хорошим матеріалом, бо майже не спотворюють зображення і забезпечують хороший захист від ультрафіолету.
В останні час окуляри виготовляються з більш досконалих, якісних полімерних матеріалів. При виготовленні пластикових лінз, для захисту від ультрафіолетового (УФ) випромінювання, до складу додаються спеціальні хімічні сполуки або наносять їх невеликим шаром на готові лінзи. Затемнені окуляри не звужують зіницю, а без захисту від УФ випромінювання навантаження на очі збільшується. З часом це може викликати проблеми з зором.

За затемненістю лінз сонцезахисні окуляри поділяються на п’ять категорій.

Сонцезахисних окулярів 2 і 3 категорії з проникністю 8-43 % світла цілком достатньо для щоденного захисту очей від яскравого сонячного світла. Лінзи повинні бути класичних або темних кольорів – це чорний, темно-синій, темно-коричневий.

Поради щодо носіння сонцезахисних окулярів.
Не ходіть в сонцезахисних окулярах після заходу сонця бо ви цим можете завдати шкоди своїм очам: напружуючи зір, намагаючись розрізняти предмети в сутінках, ви поступово “підсаджуєте” очі і планомірно заробляєте нову хворобу.

Не слід випробовувати свої сонцезахисні окуляри і довго дивитися на сонце, бо ефект буде приблизно такого ж плану, як носіння сонцезахисних окулярах в темний час доби.

Тримайте окуляри в твердому футлярі, адже будь-яка подряпина змінює проникну здатність і цим може призвести до погіршення гостроти зору. Тому, якщо ваші окуляри мають багато подряпин і потертостей, то краще їх замінити на нові.

Не лінуйтеся, перш ніж купити сонцезахисні окуляри, відвідайте окуліста. Якщо у вас поганий зір, він допоможе вам правильно вибрати сонцезахисні окуляри з діоптріями.