Профілактика захворювань шлунково-кишкового тракту у дітей
Згідно аналізу захворюваності за травень поточного року, м. Дружківка у лідерах з захворюваності на гострі кишкові інфекції по Донецькій області. Серед захворівших багато дітей, у т.ч. раннього віку (до 3-х років). У 90% випадків така захворюваність виникає за рахунок харчового шляху передачі і пов'язана з вживанням недоброякісних продуктів, що швидко псуються (кулінарних виробів власного приготування, молока, сирної продукції, які купуються на ринках і в роздрібній торгівлі), при порушенні правил їх зберігання, що призводить до накопичення збудників інфекційних захворювань. Влітку однією з причин виникнення кишкових розладів також є вживання недоброякісних чи брудних овочів і фруктів.
Щоб уберегти дітей від гастроентероколітів як інфекційного, так і неінфекційного походження, необхідно знати кілька нескладних правил:
- купуючи продукт, обов'язково подивитися термін придатності, дотримуватися термінів придатності та умов зберігання, зазначених на етикетках, в жодному разі не зберігати (навіть короткочасно) продукти, що швидко псуються, без холоду;
- використовувати різний обробний інвентар для сирої та готової продукції, тобто повинні бути різні обробні дошки та бажано ножі для сирого м'яса та для приготування салатів або нарізки гастрономії;
- ретельно дотримуватися теплового режиму обробки продуктів, з метою профілактики захворювань на сальмонельоз небажано вживання в їжу сирих яєць, яєчні-глазуні;
- у літній період уникати приготування складних салатів (понад 3 компоненти), віддавати перевагу заправці салатів олією, при заправці сметаною – здійснювати її безпосередньо перед вживанням. Майонез дітям взагалі не рекомендується;
- не купувати продукти, що швидко псуються, в тих місцях, де умови їх доставки, зберігання, продажу викликають сумніви, в т.ч. у невстановлених місцях торгівлі;
- не вживати швидкопсувні продукти та кулінарні вироби, якщо їх якість викликає сумнів. Такий продукт краще викинути. Лікування кишкової інфекції коштуватиме дорожче, ніж вартість цього продукту;
- дотримання особистої гігієни: ретельне миття рук після перебування на вулиці, після туалету, перед їжею. Використання вологих серветок для дотримання гігієни рук виправдане лише у випадках, коли немає умов для миття рук проточною водою (у дорозі, на пляжі, під час прогулянки на вулиці);
- овочі та фрукти перед вживанням бажано мити під проточною водою. Рекомендовано обдати їх окропом, особливо якщо вони призначені для дітей раннього віку. Небажано вживання фруктів, що підгнили або пошкоджені, а також придбання баштанних культур, нарізаних на порції, т.к. вони є гарним живильним середовищем для розвитку мікроорганізмів.
Щоб уникнути порушень роботи шлунково-кишкового тракту неінфекційного характеру у дітей, потрібно передусім не допускати або суворо обмежувати вживання продуктів, що не рекомендуються в дитячому харчуванні, а саме:
- грибів як дикорослих, так і промислового виробництва, які дітям до 12 років взагалі давати не варто;
- майонезів, соусів промислового виробництва;
- продуктів - «замінників» (наприклад, замість твердого сиру – сирний продукт; замість молока, сметани – молоковмісний виріб, замість ковбаси гарної якості – м'ясомісткий продукт), продуктів швидкого харчування;
- солодких газованих напоїв;
- продуктів, що містять штучні барвники що великою мірою відноситься до кондитерських виробів, особливо до цукерок. Зазвичай ніхто не цікавиться складом продукту, купуючи цукерки. А там найчастіше синтетичні барвники та інші складові, не корисні для дітей. Загалом, надлишок вуглеводів шкодить здоров'ю дитини. Тому печиво, цукерки, варення та інші кондитерські вироби у раціоні харчування дітей необхідно регулювати в межах фізіологічних потреб: не більше 19-25 г. щодня, залежно від віку. При цьому, чим молодша дитина, тим менша потреба у вуглеводах. Хорошими джерелами вуглеводів для харчування дітей є овочі, фрукти, ягоди та свіжі соки, а також молоко, що містить молочний цукор – лактозу.