Вода – джерело життя

Вода вважається основною речовиною для існування життя на Землі. Організм людини складається з води на 60-70 % і без неї людина може прожити усього 2-3 дні. Порушення питного режиму може привести до появи таких неприємних симптомів, як втома, млявість, дратівливість, підвищений артеріальний тиск. Щодня необхідно випивати від 1,5 до 2 літрів чистої або фільтрованої негазованої води для підтримання водного балансу (згідно рекомендацій ВООЗ – 30 – 50 мл води на 1 кг ваги тіла). При цьому корисніше пити трохи і часто обов’язково перед їжею і не раніше, ніж через 1 годину після їжі.

Вода стимулює повну регенерацію тканин і всіх функціональних процесів організму, покращує травлення, беручи активну участь в засвоєнні необхідних елементів, отриманих з їжі, прискорює обмін речовин і відновлення функцій імунної системи, завдяки чому відмічається швидке відновлення і омолодження всього організму, нормалізація ваги тіла людини.

Всі очисні, цілющі, відновлювальні і омолоджуючі властивості має тільки вода (всі напої - чай, кава, соки тощо, сприймаються організмом як їжа). Тому вода повинна бути обов'язково чистою, високої якості і ступеня очищення, що забезпечується системами централізованого водопостачання.

Але в умовах воєнного часу, коли можливе пошкодження водогонів та очисних споруд (24.06.2024 була ушкоджена водогінна мережа м. Дружківки), порушення технологічних режимів обробки питної води, припинення її подачі взагалі, необхідно пам’ятати наступне:
- для підтримування водного балансу організму, миття посуду, овочів та ін. використовувати тільки кип’ячену воду, або краще очищену не газовану воду, воду без термічної обробки можливо використовувати тільки для побутових цілей;
- мати постійний незнижуваний, мінімум 3-х денний запас питної води та регулярно його оновлювати. Змінюваний запас води можливо використовувати на побутові цілі;
- у разі припинення централізованого водопостачання визначитись з найближчим джерелом децентралізованого водопостачання та, по можливості, переконатися у безпеці та якості його води. Але будь якому разі ця вода вважається технічною і підлягає додатковому знезараження, згідно наступної рекомендації МОЗ України :

Краматорське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області.

photo_2024-07-01_11-25-50.jpg