Літо, сонце, ультрафіолет та профілактика хвороб очей

Яскраве літнє сонце, як і літній відпочинок не може нас не радувати. Але, надлишок ультрафіолетового випромінювання може призводити до опіку рогівки і кон'юнктиви (фотокератит) і тимчасової втрати зору.
Найвищій рівень УФ випромінювання відмічається з 10 по 14 годину, а хмари і туман не блокують шкідливе випромінювання, яке також, відбивається від снігу і води, тому на морі і в горах варто особливо дбайливо відноситися до захисту очей.

Ознаки ураження виявляються частіше всього через декілька годин, симптоми опіку - гостра світлобоязнь, сльозотеча, блефароспазм, почервоніння кон'юнктиви, туман в очах.
Особливо високий ризик у високогір'ї, поразка очей ультрафіолетом часто зустрічається у працюючих з дугою вольта, кварцовими лампами, при тривалому перебуванні на яскраво освітленій сонцем місцевості, особливо покритій снігом або водою (відображення ультрафіолету не менш шкідливе, ніж його пряма дія).
Щоб убезпечити свій зір, необхідно користуватися сонцезахисними окулярами, що блокують ультрафіолетове випромінювання. При виборі сонцезахисних окулярів необхідно приділяти увагу не лише формі моделі, кольору лінз і розмірам, але і захисту від сонця, а точніше - від ультрафіолетового випромінювання.
Якісний аксесуар забезпечує захист від двох типів УФ- випромінювання - від променів типу А (максимальна довжина яких складає 400 нм) і променів типу B (максимальна довжина - 315 нм).
Промені типу А- шкідливіші для зору і здоров'я очей в цілому: під тривалою дією цього випромінювання сітківка ока ушкоджується, що може привести до серйозного погіршення зору. Цей же тип випромінювання може провокувати розвиток раку шкіри і прискорювати процес старіння.
Промені типу B, хоча і є менш небезпечними, але також здатні завдати серйозної шкоди здоров'ю. Інтенсивна дія ультрафіолетового випромінювання цього типа може привести до помутніння зору, розвитку фотокератиту і передчасного старіння шкіри.
А зрозуміти, які саме моделі захищатимуть очі і шкіру повік, допоможе їх маркування.
Єдиного стандарту для позначення захисту від УФ не існує, а найпопулярніші:
- букви UV - вказують на те, що захист є присутнім. Проте яка міра захисту і чи відбивають окуляри обидва типи випромінювання, з такого маркування зрозуміти неможливо;
- букви UVA і/або UVB - вказує на захист від УФ- випромінювання конкретного типу;
- буква UV і цифри, які означають максимальну довжину променів, що блокуються. Наприклад, якщо на окулярах вказане UV - 350, це означає, що максимальна довжина променя, що блокується, складає 350 нм. Таким чином окуляри повністю захищають від променів типу B, але частина променів типу A все-таки досягає очей. Тобто максимальний захист дадуть тільки окуляри з маркуванням UV - 400;
- буква UV 100% - припускає, що окуляри оснащені стовідсотковим захистом від ультрафіолету.
На жаль, маркування не завжди відображає реальну картину захисту, бо недобросовісні виробники (особливо це стосується неякісних підробок) можуть писати про захист, який відсутній. Деякі бренди можуть помістити інформацію про УФ - захист на наклейку, розташовану на лінзах окулярів.
У сонцезахисних окулярах низької якості встановлюються просто затемнені лінзи без спеціального захисту від УФ. Людське око влаштоване таким чином, що автоматично підлаштовується під освітлення навколишнього простору. У результаті, зіниці розширюються і у внутрішні структури очей проникає значно більше ультрафіолету, чим проникло б взагалі без окулярів. Особливо небезпечні у цьому сенсі лінзи з полімерних матеріалів.
Тому, при виборі сонцезахисних окулярів необхідно вимагати від продавця надання усієї необхідної, доступної та достовірної інформації щодо реалізуємої продукції, що передбачено ст.4 Закону України «Про захист прав споживачів».