Тепловий удар у домашніх тварин

Тепловий удар у собак і котів – поширене явище спекотним літом, це критичний стан організму внаслідок перегріву тварини. На відміну від сонячного, собака або кіт можуть отримати тепловий удар, навіть перебуваючи в тіні. Зокрема, така проблема найчастіше зустрічається у тварин-брахіцефалів (з плескатою мордою), також в зоні ризику тварини похилого віку, тварини які страждають ожирінням, з хворобами серця та дихальних шляхів.

Симптоми теплового удару собак і котів:
- температура тіла підвищується вище 40° ;
- прискорене дихання і серцебиття;
- загальна слабкість (тварина похитується), сонливість, апатія;
- блювання, судоми;
- відмова від їжі.

Як надати першу допомогу чотирилапому:
Різке охолодження тварини, всупереч поширеній думці, може більше нашкодити, ніж допомогти. Надзвичайно важливо збити температуру тіла до 39°, але це слід робити дуже обережно – перенести тварину у тінь, змочити шерсть прохолодною водою, покласти холодні компреси на відкриті ділянки шкіри (пахви, внутрішня частина стегон).

Як уникнути отримання теплового удару:
тут все дуже просто:
- небезпечно – залишати тварину в задушливому, не провітрюваному приміщенні без доступу до води;
- тривалі прогулянки вдень у спеку;
- смертельно небезпечно – інтенсивні тренування у спеку;
- залишати тварину в закритому автомобілі, особливо у спеку.

Сонячний удар виникає при тривалому впливі прямих сонячних променів. Для нього, на відміну від теплового удару, характерна раптовість захворювання, яке часто протікає при нормальній температурі тіла. Слизові оболонки тварини червоніють. Тварина проявляє занепокоєння, збудження, можливі судоми. Профілактика і перша допомога такі самі, що й при тепловому ударі. Найголовніше – застерегти розвиток теплового та сонячного ударів, а за ними і незворотних змін внаслідок перегріву мозку.