Що і скільки пити влітку?

Організм людини на 60-70% складається з води і без неї людина може прожити усього 2-3 дні. Згідно чинних державних санітарних норм оптимальна температура у літній період складає 23- 250 С, а температура повітря понад +30 °С розглядається, як шкідлива для організму людини. Тому у спекотну погоду для нормальної життєдіяльності організму людини потрібно значно більша кількість рідини.

У цей період здорова людина повинна споживати, в середньому, не менше 2,5 л рідини на добу, з них 1,5 л - вільна рідина у вигляді води, напоїв і іншого та 1,0 л - з їжею. Крім того і в самому організмі людини виробляється до 0,4 л води на добу.
Недостатнє надходження рідини може привести до обезводнення організму з усіма витікаючими наслідками (підвищена пітливість, слабкість, зниження тонусу, головний біль, запаморочення, згущування крові та закупорка судин, що зрештою може привести до інфарктів і інсультів, кількість яких значно зростає саме в жарку погоду).

Надмірне ж надходження рідини в організм призводить до перевантаження серцево-судинної системи, нирок, появі набряків та ін.

Тому Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує розраховувати потребу у воді по масі тіла людини і по настанові фахівців ВООЗ здоровій дорослій людині потрібно 30 мл рідини на кілограм ваги тіла.

Звичайною водою важко напитися. Але якщо на склянку води додати (вижати) часточку лимона, то такий напій якісно набагато перевершує солодкі газовані напої промислового виготовлення. Лимонна і аскорбінова кислоти, що містяться в лимонах, підвищують слиновиділення, зменшується сухість у роті і усуває почуття спраги. Пити таку воду краще всього охолодженою, але не крижаною.

Добре втамовує спрагу і слабо газована мінеральна вода: вода з незначним вмістом вуглекислоти помірно дратує смакові рецептори ротової порожнини, що викликає сильне слиновиділення і втамовує почуття спраги. Негазованою ж водою важко напитися, а сильно газована вода різко підвищує кислотність в шлунку і протипоказана особам із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. При цьому необхідно пам'ятати, що для щоденного вживання підходить тільки столова, а не лікувальна мінеральна вода.

Несолодкий квас домашнього приготування, за рахунок вмісту цілого букета різних амінокислот сприяє, розрідженню крові і покращує кровообіг в наслідок чого організм швидше насичується вологою. Пити треба тільки квас, отриманий традиційним методом бродіння, квасні ж напої в пляшках з торгової мережі нічого спільного з квасом, окрім назви, не мають і виробляються з концентратів з масою не байдужих для організму харчових добавок, консервантів, штучних підсолоджувачів.

Жителі азіатських країн у спеку традиційно п'ють багато гарячого чаю. Саме гарячий чай розширює судини, підвищує потовиділення, а з ним йде і надлишок тепла. Краще використати зелений чай і пити його без цукру. Добре втамовує спрагу і холодний каркаде, а ось використовувати холодний чай в пляшках з торгової мережі, як і квас, вкрай не бажано з вказаних вище причин.

Не можна забувати і про традиційний національний напій - холодну сироватку, що краще за чай і квас допоможе згладити наслідки жаркої погоди південного сходу України, а також додатково забезпечити організм людини цінним молочним білком.

А ось про алкогольні і енергетичні напої краще всього забути до глибокої осені, оскільки алкоголь і кофеїн викликають звуження судин і тільки посилюють небезпечну дію на організм людини спекотної погоди.

Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області.