Вимоги до влаштування, утримання  систем нецентралізованого водопостачання

Ще значна частина населення, з  різних причин, користується, або вимушена користуватися  водою з  джерел нецентралізованого водопостачання: шахтних або трубчатих (свердловини) громадських або індивідуальних колодязів, каптажів джерел.

Вода джерел повинна бути безпечна, особливо за показниками епідемічної безпеки. Патогенними агентами, що можуть забруднити воду,  можуть бути бактерії, віруси, найпростіші та гельмінти, збудники мікозів. Наявність у воді, що вживається, збудників хвороб може викликати такі захворювання як холера, черевний тиф, паратифи, гепатит, дизентерія, вірусні гастроентероколіти, гельмінтоз та ряд інших захворювань.

Основну роль в профілактиці забруднення води джерел нецентралізованого водопостачання є дотримання правил  їх влаштування та утримання.

В зв'язку з чим нагадуємо про основні вимоги до влаштування об’єктів нецентралізованого водопостачання, що передбачені Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної до споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10):

- місця влаштування колодязів, бюветів, каптажів джерел слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, на відстані не менше ніж 50 м для громадських та не менше ніж 20 м для індивідуальних колодязів від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод;

- наземна частина колодязя влаштовується не менш як на 0,8 м вище поверхні землі,  повинна щільно закриватись кришкою, або оголовок вміщують у будку;

-  для підйому води із громадського колодязя слід застосовувати  відро для загального користування;

- біля колодязя слід влаштовувати підставку для відер, навколо споруди повинні бути огорожа (радіусом не менше 2 м);

- для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від колодязя, навколо колодязя необхідно робити "замок" із гарно замішаної та пошарово утрамбованої глини (глибиною 2 м і шириною 1 м) або бетонувати (асфальтувати) майданчик радіусом не менше ніж 2 м на основі з щебеню  товщиною 15-20 см та з ухилом від колодязя. Бетонування обов'язкове навколо колодязя, розміщеного у водопроникаючих ґрунтах (піски, піщано-гравійні, піщано-галькові);

- власники бюветів, колодязів чи каптажів джерел зобов'язані щорічно проводити планове обстеження цих споруд, їх поточний ремонт, чищення та дезінфекцію; після кожного ремонту або чищення слід проводити лабораторні дослідження якості води.

Якщо вищезазначені вимоги не дотримуються,  відсутня інформація про якість та безпеку води, рекомендується її перед вживанням кип'ятити.

Будьте здорові!

За інформацією Дружківської філії ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» та Краматорського районного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області