Щодо профілактики ботулізму

За інформацією МОЗ України у червні 2024 року 15 людей потрапили до лікарень з діагнозом ботулізм. Захворювання сталися переважно після вживання в яленої риби та домашніх консервів з м'яса. З початку року в Україні зареєстровано 39 випадків ботулізму. Захворювання є вкрай небезпечним і навіть смертельним, якщо вчасно не розпочати лікування. Найголовніше у лікуванні – введення протиботулінічної  сироватки, якою до речі забезпечені заклади Донецької області. В нашій області випадків ботулізму поки не виявлено, але за рекомендаціями ДЕРЖАВНОЇ УСТАНОВИ «ДОНЕЦЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я  УКРАЇНИ» нагадую інформацію про симптоми та профілактику захворювання.

Перші симптоми ботулізму можуть з'явитися як через кілька годин після вживання зараженої їжі, так і через 10 днів. Серед перших ознак, які виникають після потрапляння токсину в організм людини таки:

- м’язова слабкість (важливо рухатися, говорити, дихати);

- сильно виражена сухість у роті, нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим правилом у профілактиці залишається ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса. Також перед вживанням рекомендовано прогрівати до кипіння протягом 30 хвилин приготовані у домашніх умовах грибні, м'ясні та овочеві консерви. Крім того, не вживати консерви, упаковка яких пошкоджена або банка чи кришка яких деформована або «надута». Відрізняти інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні,  рибні консерви, домашня ковбаса.

Виконуйте рекомендації з профілактики ботулізму. Бережить себе!

За інформацією Дружківської філії ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» та Краматорського районного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області