До уваги суб’єктів господарювання, які проводять діяльність з обігу харчових продуктів!
У зв’язку з ситуацією щодо забруднення невідомими речовинами річки Сейм, що протікає територією 3-х районів Чернігівської області, Сумської області, можливого забруднення річки Десна у Чернігівській та Київській областях, що призвело до загибелі водних живих біоресурсів, враховуючи потенційні ризики, що наразі існують, з метою недопущення виникнення негативних наслідків для здоров’я людей та довкілля, Краматорське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує про необхідність посилити контроль при здійсненні операторами ринку харчових продуктів обігу риби та продуктів з неї.
Відповідно до ст. 22 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» № 771/97-ВР від 23.12.1997 року (зі змінами), для забезпечення простежуваності харчових продуктів, оператори ринку повинні приймати рибу та рибопродукти тільки з супровідними документами для здійснення ідентифікації та відстеження продукту. Харчові продукти повинні бути належним чином марковані або згідно з документацією, супроводжуватися інформацією відповідно до вимог законодавства. А саме:
- назва та інші відомості, що дають змогу ідентифікувати харчовий продукт;
- обсяг (об’єм) або кількість (вага) харчового продукту;
- найменування та місцезнаходження оператора ринку, який постачає харчовий продукт та найменування, місцезнаходження оператора ринку, до якого постачається харчовий продукт;
- дата відправлення партії (лота) харчового продукту або партії вантажної.
Зазначена інформація зберігається оператором ринку до закінчення граничного терміну споживання харчового продукту або закінчення мінімального терміну придатності харчового продукту.
У разі відсутності супровідних документів, що підтверджують безпечність продукту, такий харчовий продукт вважається небезпечним, несе загрозу та може спричинити шкідливий вплив на здоров'я людини.
Відповідно до п.7 ч.2 та ч.3 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров'я людини.
Операторам ринку, які здійснюють обіг небезпечної продукції, слід негайно вжити заходів з її відкликання і вилучення.