Дружківська філія Донецького обласного центру контролю та профілактики хвороб інформує

Вимоги до перукарень

Функціонування різного роду об’єктів при певних умовах може привести до негативного впливу на здоров’я як самих робітників, так і громадян, у зв’язку з чим умови функціонування певних об’єктів регулюються відповідними санітарним нормами та правилами. Це стосується, в тому числі перукарень, які функціонують, відновлюють, або вперше відкривають свою діяльність на території нашої громади.

Нагадуємо, що в Україні діють Державні санітарні правила та норми для перукарень різних типів, ДСПІН 2.2.2.022-99. Правила розповсюджуються на всі перукарні незалежно від форми їхньої власності. Знання та дотримання вимог даних правил вбереже як самих працівників, так і громадян, яким надаються відповідні послуги від можливих негативних наслідків для здоров’я, та створить більш позитивну атмосферу між персоналом та клієнтом.   Ось деякі основні вимоги:

- Перукарні обладнуються всіма видами інженерного устаткування: водопроводом, каналізацією, опаленням, вентиляцією, електропостачанням.

- Перед процедурами з кожним  новим  відвідувачем  майстер повинен вимити руки з милом.

- Перукарі повинні проходити регулярні медичні огляди для виявлення можливих захворювань.

- Персонал повинен  мати  необхідну  кількість  комплектів інструментів для почергового їхнього знезаражування,  але не менше 2-х.Інструменти після кожного використання підлягають обов'язковому знезаражуванню дезінфектантами  і  наступній стерилізації згідно  з інструкцією по використанню. Зістрижене волосся збирається совками та складається  в паперові (або з полімерних матеріалів) пакети місткістю не менше 5 літрів.

- Перукарня повинна мати запас білизни в кількості, достатній  для забезпечення індивідуального використання. Під час обслуговування клієнт повинен бути  укритий чистим пеньюаром. Місце стикання пеньюара з тілом клієнта (шия) закривається одноразовим комірцем чи серветкою. Допускається використання одноразових пеньюарів.

- Вилучення відстриженого волосся з шиї та обличчя клієнта виконується одноразовими ватними тампонами, щіткою або пензлем. Пензлі, щітки необхідно дезінфікувати, очищати механічно та стерилізувати.

- Правилами визначені дії майстра при  підозрі  на  інфекційні  шкірні захворювання   у відвідувачів зі  зміною  шкірного  покриву.

- Наявність у перукарні комах та гризунів не допускається.

- Правилами визначені нормативи щодо загального мікробного забруднення повітря приміщень, в змивах з робочих поверхонь обладнання, одягу та рук персоналу, концентрацій шкідливих речовин в повітрі перукарні.

- Порушення санітарних норм у перукарнях створює реальну загрозу здоров’ю відвідувачів та персоналу. Це може призвести до поширення педикульозу (вошивість), висипного тифу, хвороби Бриля, інших інфекційних захворювань, що передаються вошами, а також до появи шкірних хвороб та алергічних реакцій.

- Кожен клієнт має право на безпечні послуги. Перед відвідуванням перукарні звертайте увагу на чистоту приміщення, стан інструментів та дотримання персоналом правил гігієни. Оскільки перевірки на час воєнного стану заборонені, відвідувач сам, якщо вважає що санітарні норми порушуються, може зробити зауваження, або відмовитися від послуги.

Дружківська філія ДУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я  УКРАЇНИ»