Головне управління Держпродспоживслужби у Донецькій області інформує

Пасивне куріння: негативний вплив на дітей та вагітних!

Пасивне куріння найсильніше впливає на здоров'я дітей, адже частота їхнього дихання вища, а організм тільки розвивається. Діти не мають природних механізмів захисту від нікотину та отрут, що виникають при споживанні тютюну, тому отруйні речовини довше залишаються в дитячому організмі. Діти найбільш беззахисні перед тютюновим димом. Малюк ще не вміє сам відійти від курця або вийти з накуреної кімнати, тому залишається під сильним та тривалим впливом хімікатів.
У дітей, чиї батьки курять у їхній присутності, частіше спостерігаються астма (більш часте проявлення важких нападів астми) та вушні інфекції. Ці проблеми зі здоров'ям продовжуються і в дорослому віці.

Не можна курити у присутності дітей, навіть якщо ви разом перебуваєте на свіжому повітрі. Особливої небезпеки наражаються немовлята та малюки. Для ілюстрації можна навести випадки, коли батьки курять, гуляючи з немовлям, що лежить у візочку. Батьки також повинні знати, що повітря, яке видихається після викуреної сигарети, залишається отруйним і містить багато чадного газу, тому близький контакт може бути небезпечним для дитини.

Окрім малюків, на небезпеку наражаються і ненароджені діти, адже зіткнення з тютюновим димом починається вже в материнській утробі. До плоду вагітної жінки, що палить, через плаценту проникають такі отруйні сполуки, як нікотин, чадний газ та ін. Чадний газ виштовхує з крові кисень, і плід отримує кров, насичену чадним газом, а не необхідним для розвитку та харчування киснем. Тому, новонароджені діти мам, що курять, важать менше. Перебування в накуреному середовищі збільшує ризик раптової смерті дитини. Пасивне куріння може ускладнити вагітність і викликати безплідність.

Отже, результатом пасивного куріння є:
- можливі складнощі із зачаттям;
- підвищення ризику викидня та дефектів розвитку зародка;
- підвищений шанс передчасних пологів та недостатньої ваги дитини;
- збільшений ризик синдрому раптової смерті немовляти;
- можливість уповільнення психічного розвитку;
- у дитини можуть виникнути складності в навчанні та психологічні проблеми – депресія, тривожність, гіперактивність, незрілість тощо;
- у дітей можуть виникнути легеневі інфекції, вушні інфекції, алергії, рак легень та ін. онкозахворювання, хвороби серцево-судинної системи тощо.

Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області