Не спалюйте листя та інші побутові відходи!

Традиційно восени люди згрібають опале листя, бадилля та спалюють його, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає здоров’ю та довкіллю.

При спалюванні листя (а часто до купи також потрапляють розповсюджені полімерні та інші матеріали) в атмосферне повітря виділяються шкідливі речовини, такі як пил, окиси азоту, чадний газ, речовини, що подразнюють дихальні шляхи (іританти), важкі метали, ряд канцерогенних речовин, високотоксичні діоксини та інші токсичні речовини.

Цей «букет» хімічних речовин і сполук може привести до загострення хронічних захворювань, таких як астма, бронхіт, серцево-судинні захворювання; можливі гострі стани, такі як інфаркт, інсульт, алергічні реакції, порушення функції печінки та більш віддалені наслідки, такі як онкологічні захворювання, вплив на імунну, нервову, ендокринну системи.

Слід завжди пам`ятати, що є альтернатива спалювання опалого листя, та інших побутових відходів! Так, найбільш ефективним по відношенню до довкілля шляхом утилізації листя є компостування, попередньо видаливши інші відходи в контейнер для побутових відходів. Ще одне застосування опалого листя – це мульчування ним рослин на присадибній ділянці.

Нагадуємо, що Державними санітарними нормами та правилами утримання територій населених місць від 17.03.2011 № 145 забороняється спалювати листя та побутові відходи на території житлової забудови, в скверах і парках. Порушення цих вимог тягне за собою накладення штрафних санкцій на порушників.
Не спалюйте опале листя, суху траву та дрібне сміття! Не завдавайте шкоди здоров’ю людей і навколишньому середовищу!

Краматорське районне управління
ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області