Краматорське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області повідомляє

Про харчування школярів при навчанні дистанційно

Важливу роль у фізичному розвитку та профілактиці захворювань дітей, у т.ч. дітей шкільного  віку, відіграє раціональне харчування, якому останні роки в країні надається велика увага. На жаль, у нашому регіоні діти вже третій рік вимушені навчатися дистанційно. Тому зараз відповідальність за правильне харчування школярів лежить на батьках. Що треба знати про організацію харчування дітей шкільного віку?

По перше – це планування прийомів їжі:

  • протягом дня школяру необхідно три стандартні прийоми їжі плюс 1-2 перекуси;
  • перший сніданок потрібен дитині після пробудження, другий тривалістю не менше 20 хвилин бажано зробити з 10:00 до 11:00, обід тривалістю до 30 хвилин орієнтовно з 13:00 до 14:00. Якщо у розкладі занять немає таких великих перерв для прийняття їжі, треба узгоджувати це з адміністрацією навчального закладу, бо вони необхідні, особливо зважаючи на те, що школярі часто готують або розігрівають страви самостійно, а це потребує додаткового часу.

По друге – це додержання питного режиму: чиста питна вода має бути постійно доступною протягом навчального дня, потреба у рідині зумовлюється відчуттям спраги; гарячі напої (чай, какао) мають споживатися в помірній кількості, бажано без доданого цукру; фруктового соку достатньо склянки  на день.

А тепер безпосередньо про раціональне харчування:

  • під час кожного прийому їжі школярі мають споживати різноманітні овочі (без урахування картоплі) зокрема, свіжі, приготовлені, морожені або консервовані без значного вмісту солі. Протягом дня необхідно споживати не менше 300 г овочів (по 100 г на кожен основний прийом їжі). Кількість солі в овочах повинна бути мінімальна;
  • також протягом дня необхідно споживати не менше 300 г фруктів і ягід , які вживаються під час основних прийомів їжі або перекусів. Фрукти можуть бути свіжі, консервовані (з мінімальною кількістю цукру), сушені;
  • щоденно треба включати у меню цільнозернові вироби (каші, цільнозерновий хліб, макаронні вироби), а також бобові;
  • слід щоденно споживати 3 порції молочних продуктів, 1 куряче яйце, 2-3 рази на тиждень – рибу (бажано жирні морські сорти), 2-3 рази на тиждень – м’ясо птиці, 1-2 рази на тиждень – червоне м’ясо;
  • для перекусів можна використовувати овочі, фрукти (у т.ч. сушені), горіхи та насіння, цільнозернові крекери тощо;
  • зверніть увагу на обмеження споживання цукру (до 25 г на день) та солі (для молодшого шкільного віку не більше 3 грамів солі, для старших вікових груп – не більше 5 грамів на день). Пам'ятайте, що основна кількість солі споживається у складі перероблених харчових продуктів: хлібу, оброблених м’ясних виробів, снеків, сиру, консервів, соусів.

Бажаємо здоров'я дітям та їх батькам!

Краматорське районне управління

ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області