• Гуманітарний пункт видачі лікарських засобів та виробів медичного призначення

    Працює з понеділка до п’ятниці
    з 9.00 до 12.00

    Для для отримання відповідних лікарських засобів (при їх наявності) необхідно мати медичний висновок сімейного лікаря і паспорт.

    Детальніше...

  • Продаж тютюнових виробів на території України: заборони та відповідальність

    Виробництво, оптова та роздрібна торгівля тютюнових виробів, електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах регулюються Законом України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» від 22.09.2005 № 2899-IV, редакція від 11.01.2024 (далі - Закон). Статтями 10, 10¹ цього Закону передбачені певні обмеження.

    Детальніше...

  • ПОПЕРЕДЖЕННЯ про надзвичайну пожежну небезпеку по Донецькій області!

    27-29 квітня на території Донецької області очікується надзвичайна (V класу) пожежна небезпека.

    Детальніше...

  • День памʼяті Чорнобильської катастрофи

    У цей день згадуємо усіх ліквідаторів, дякуємо за мужність та відвагу.

    З нагоди 38-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС начальник Дружківської міської військової адміністрації Сергій Боєвський, начальник СП відділу поліції № 1 Краматорського РУП ГУНП в Донецькій області, майор поліції Олександр Войнов разом з представниками громадської організації "Дружківській міський союз ветеранів-інвалідів Чорнобиля" віддали шану тим, хто зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків аварії на ЧАЕС та захистив Україну і світ від руйнівної дії радіації.

    Детальніше...

  • День охорони праці наближається!

    З нагоди Дня охорони праці, який відзначають 28 квітня щороку, Державна слубжа України з питань праці готує для вас ряд особливих та цікавих подій, які об’єднають таланти, інновації та бажання створити безпечне робоче середовище.

    Будьте готові до чогось нового і цікавого! Слідкуйте за оновленнями - деталі скоро будуть доступні!

    Детальніше...

space0.jpgScreenshot 2021-11-03 at 10-31-57 Головна — Дружківська міська рада.pngedit9.jpgspace0.jpg

Краматорське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує!

З метою профілактики сальмонельозу та інших гострих кишкових захворювань серед населення Дружківської територіальної громади, Краматорське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує, що сальмонельоз – інфекційне захворювання тварин, птахів та людей, яке зумовлено численними серотипами бактерій роду сальмонел і характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму, а іноді й сепсису. Відомо близько двох тисяч типів сальмонел, їм властива надзвичайна стійкість до факторів навколишнього середовища.
Так, у кисломолочних продуктах за температури + 4 °С сальмонели зберігаються протягом 48 годин, у молоці за кімнатної температури – до 4-10 діб, у холодильнику в сирах – від 7 до 13 місяців. У яйцях птахів сальмонели можуть зберігати життєздатність до 3-9 місяців, у ковбасних виробах – від 6 до 130 днів. Соління та копчення м’ясних продуктів не гарантує від зараження, оскільки у копченому м’ясі із 12-19% вмістом солі збудник зберігається до 75 днів.
Для сальмонельозу характерно тяжкий перебіг, а ризик зараження хворобою досить великий, тому будь-яка людина має знати, як виявляється це захворювання і як його уникнути.
Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.
У 96-98% випадків інфікування пов’язане зі споживанням забруднених сальмонелами продуктів харчування. Серед них: яйця, м’ясо птиці, тварин, риби, фрукти та овочі, а також готові страви, що не підлягають термічній обробці – салати, студні, кондитерська продукція (особливо креми).
Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також люди, як хворі на сальмонельоз, так і носії. Особливу небезпеку вони несуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу.
Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні одного кухонного приладдя, як для сирих продуктів, так і готових – призначених для вживання.
Найбільшу небезпеку представляють такі продукти і страви, які після приготування не піддаються термічній обробці, і, особливо, якщо вони тривало зберігаються при кімнатній температурі.
Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні зовнішнього вигляду.
Сальмонельозу властива різноманітність проявів хвороби. При харчовому зараженні розвивається, як правило, сальмонельоз типу харчової токсикоінфекції. Інкубаційний період від кількох годин до 1-2 днів. Гостро та швидко розвиваються явища гастроентериту та гастроентероколіту (біль у животі, блювання, пронос). Підвищується температура тіла, випорожнення прискорюються, вони рідкі, пінисті, дуже неприємного запаху.
Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:
- не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без ветеринарно-санітарного контролю;

- м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або тушкувати невеликими шматками;

- під час кулінарної обробки продуктів обов’язково слід дотримуватися правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю (ножі, дошки) – окремо для сирого м’яса і готових виробів. Це вкрай важливо для запобігання вторинного зараження сальмонелами виготовлених страв від сирих продуктів;

- всі швидкопсувні продукти потрібно зберігати у холодильнику;

- необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, частіше мити руки з милом, особливо, після повернення з вулиці, перед вживанням їжі, після відвідування туалету.

Не порушуйте цих правил, адже виконати їх легше, ніж потім лікуватися!

  • ban contact
     
  • ban contact
     
  • ban contact
     
  • ban contact
     
  • ban contact
     

Фотогалерея

Misto 14
Misto 14
Misto 08
Retro 63